Medvedev voelt hete adem van inflatie

De kersverse Russische president Dmitri Medvedev wordt meteen al geconfronteerd met een op hol geslagen inflatie. Die baart Moskou zorgen, want in de Russische geschiedenis zijn stijgende voedselprijzen altijd een bron geweest van politieke onrust, en ook nu probeert de oppositie er munt uit te slaan.
Rusland kampt al langer met een hoge inflatie, die niet enkel te verklaren is door de wereldwijde stijging van de voedselprijzen. In Rusland stijgen de prijzen voor voedingsmiddelen bijvoorbeeld bijna drie keer zo snel als in de Europese Unie. Basisproducten als brood, melk en vlees zijn dit jaar alleen al met 7 tot 22 procent gestegen. De jaarinflatie klom in maart tot 13,3 procent en in april zelfs tot 14,3 procent.
Hoge voedselprijzen hebben in de Russische geschiedenis altijd aan de basis gelegen van politieke onrust, en de Russische regering doet er dan ook alles aan om de prijzen onder controle te krijgen. Voor de verkiezingen besliste ze verschillende keren om de prijs van basisgoederen te bevriezen. Eerder dit jaar vroeg de toenmalige president Poetin aan minister van Financiën Aleksei Koedrin om een speciale commissie in het leven te roepen die de inflatie in het oog zou houden en elke week verslag moest uitbrengen.
De Russische oppositie ruikt haar kans om politieke munt te slaan uit de crisis. Tijdens de optochten op 1 mei, vlak voor de presidentsverkiezingen, lieten de kopstukken van de Communistische Partij niet na om te protesteren tegen de hoge prijzen. Partijleider Gennady Zjoeganov waarschuwde dat Rusland “aan het sterven is” en dat een derde van de bevolking moet rondkomen met minder dan 130 euro per maand. Garry Kasparov, de leider van de oppositiepartij “Ander Rusland” zei in Sint-Petersburg zei dat “de regeringspartij er zich niet voor schaamt dat haar leden miljonairs zijn die het land bestolen hebben.”

Weinig speelruimte


De Russische regering besliste verschillende keren om de prijs van consumptiegoederen te bevriezen in de aanloop naar de verkiezingen, maar dat is tijdelijke oplossing die op langere termijn niet houdbaar is. De meest voor de hand liggende oplossing is een versterking van de Russische munt. Rusland haalt inmiddels een derde van zijn voedingsmiddelen uit het buitenland, en een sterkere roebel zou die invoer goedkoper maken.
Verschillende analisten van beursfirma’s als Merrill Lynch, Goldman Sachs en Deutsche Bank voorspellen dat het een kwestie van tijd is voor de Russische centrale bank de roebel zal opwaarderen. Maar de regering moet rekening houden met de aanzienlijke negatieve  effecten daarvan, met name op de concurrentiepositie van de Russische industrie en op de export van olie en energie. Die export vormt een levensnoodzakelijke bron van inkomsten voor de staatskas.

Oplossing ligt elders


Sommige economen vrezen dan dat een sterkere roebel tot een averechts effect kan leiden. Ze denken dat de fundamentele oplossing voor de inflatie niet in handen ligt van de Russische regering, maar in een heropleving van de Amerikaanse economie. “De ideale beleidsverandering moet helemaal niet in Moskou gezocht worden”, schrijft Martin Gilman, professor aan de Hogeschool voor Economie in Moskou en voormalig vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in The Moscow Times. “Ze moet uit Washington komen. Een stevige controle op het Amerikaanse budget en een versterking van de dollar zouden de inflatie in Rusland sterk afremmen. Voor één keer moeten de VS en Rusland voor hetzelfde bidden: een heropleving van de Amerikaanse economie.” Komt die verhoopte heropleving er niet, dan voorspelt Gilman moeilijke momenten voor de nieuwe Russische regering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.