“Mensenrechten gaan voor vrijhandel” (ngo’s)

“We willen geen UNCTAD die ondergeschikt is aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Mensenrechten gaan voor vrijhandel”, zo luidt de boodschap van het Civil Society Forum, een platform van globaliseringskritische organisaties, in het Braziliaanse Sao Paolo. De waarschuwing is bedoeld voor de regeringsvertegenwoordigers die er vanaf maandag deelnemen aan de elfde VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD).

De ngo’s, vakbonden en religieuze organisaties benadrukken de soevereiniteit van kleine en arme landen om een “beleid te voeren op maat van hun eigen realiteit. Ze veroordelen de “chantage en militaire interventies” waarmee rijke landen illegaal gebieden inpalmen om hun belangen en investeringen veilig te stellen. Het officiële openingstatement van UNCTAD is volgens hen niet kritisch tegenover de “perverse relatie” tussen handel, de perperdure oorlog en armoede.

De burgerorganisaties zijn er ook niet blij mee dat UNCTAD globalisering een “sterke factor voor groei en ontwikkeling” noemt. Dat is in tegenspraak met rapporten over de negatieve effecten van globalisering die de organisatie in de voorbije jaren zelf heeft gepubliceerd, zo luidt het.

UNCTAD heeft het over de noodzaak van een “inclusieve en duurzame globalisering” maar geeft toe dat er landen en sectoren als verliezers uit het proces komen. Volgens de ngo’s vergeet UNCTAD de winnaars te vermelden: mulitnationals en internationale investeerders.

De ngo-tekst beschouwt de WHO-ministerconferentie van 2003 in Cancun als een verschuiving van de internationale machtsbalans ten voordele van de ontwikkelingslanden. Tegelijk waarschuwen ze dat de thema’s die het Zuiden in Cancun niet wilde slikken niet door UNCTAD via een achterpoortje opnieuw op de agenda mogen komen. Concreet gaat het om de zogenaamde Singapore-thema’s die een regelwerk willen creëren voor grensoverschrijdende investeringen.

Ondanks de kritiek blijven de ngo’s aan UNCTAD vasthouden als verdediger van de band tussen handel en ontwikkeling. De organisatie mag niet worden gedegradeerd tot technisch adviesbureau voor minst ontwikkelde landen, zo luidt het, en heeft een belangrijke rol te spelen bij de bevordering van de Zuid-zuidhandel.

Op UNCTAD worden plannen gesmeed om het Global System of Trade Preferences, een voorkeursregime voor handel tussen ontwikkelingslanden, nieuw leven in te blazen. Voor Marcelo Furtado van Greenpeace Brazilië zijn de voorstellen te voorzichting. Regeringen moeten de garantie krijgen dat ze de controle kunnen behouden over hun eigen ontwikkelingsagenda, zegt Furtado.

Een “geografische ommzwaai”, meer Zuid-zuidhandel zonder de economische paradigma’s te veranderen, is voor Furtado niet genoeg. Dat zou betekenen dat UNCTAD zich op dezelfde lijn zet als de WHO in plaats van zich te presenteren als “centrum voor nieuwe ideeën”.

Gustavo Capdevila

Xml=7

Ref: dv if ip ws4




Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.