Moslims voelen zich geviseerd door nieuwe Australische antiterreurwet

Australië heeft sinds gisteren (dinsdag) een eigen Patriot Act om het internationale terrorisme te bestrijden. Het recept is bekend: de privacy en bescherming van het individu moet wijken voor verregaande bevoegdheden voor de ordediensten. Pas over vijf jaar kan blijken of het offer de moeite waard is.

De zes deelstaten en twee territoria in Australië zetten gisteren (dinsdag) op een nationale antiterrorismetop het licht op groen voor een zwaar pakket antiterrorismewetten. De regering heeft daardoor de handen vrij om de komende weken de Australische ordediensten verregaande bevoegdheden tegeven om op terroristen te jagen. De voornaamste krachtlijnen staan al vast:

- De ordediensten mogen vermeende terroristen 14 dagen in voorhechtenis houden. Ze moeten nergens van beschuldigd worden
- De ordediensten mogen de burgerrechten van terreurverdachten twaalf maanden aan de kant schuiven zonder ze ergens van te beschuldigen. Voor die buitengewone maatregel is een gerechtelijk bevelschrift vereist
- De nationale inlichtingendienst krijgt meer bevoegdheden
- Terrorisme promoten wordt strafbaar

Premier John Howard stelt dat de nieuwe bevoegdheden de kans op een terreuraanval tegen Australië reduceren. De aanslagen in Londen bewijzen volgens de premier dat we in erg veranderde, gevaarlijke en bedreigende omstandigheden leven en dat een sterke en omvattende respons vereist is.

De bezorgdheid van Howard heeft vooral te maken met de aanwezigheid van Australische troepen in Afghanistan en Irak. Het Australisch grondgebied is nog nooit het doelwit geweest van een terreuraanval. Maar Australië verloor wel 88 burgers tijdens de bomaanslag in het Indonesische Bali in 2002. De Australische ambassade in Jakarta maakte in september vorig jaar ook een zelfmoordaanslag mee, waarbij tien Indonesiërs omkwamen.

De socialistische premiers van de deelstaten tekenden aanvankelijk verzet aan tegen wat de premier van Queensland, Peter Beattie, nu draconische maar noodzakelijke maatregelen noemt. Dat is opmerkelijk, omdat de linkse deelstaatregeringen graag het been stijf houden als de federale coalitie van liberalen en nationalisten voorstellen doet. De socialistische premiers draaiden bij na een uiteenzetting van de Australische Veiligheidsdienst (ASIO). De toestand is ernstig, verklaarde Jon Stanhope, de premier van Capital Territory na afloop van de briefing.

Het Australian Muslim Civil Rights Advocacy Network, dat de belangen van de moslims in het land verdedigt, vreest dat de nieuwe wetten misbruikt zullen worden om onschuldige moslims aan te pakken. De nieuwe wetteksten noemen nergens moslims, maar ik ben zeker dat de moslimgemeenschap in Australië ze sterk zal voelen, zegt Waleed Kadous. Tot dusver is de politie al in ettelijke huizen van moslims binnengevallen, gelukkig zonder arrestaties. Wel, nu zullen onschuldige mensen in de boeien geslagen worden. De bescherming die ze genoten, zal verdwijnen. De deur staat open voor willekeurige arrestaties en zoekacties.

De Australian Council for Civil Liberties en een hele rits andere burgerrechtengroepen maakt brandhout van de Australische versie van de Patriot Act. In een rapport wijst de ngo-coalitie dat de wetteksten niet precies omschrijven wat sleutelbegrippen als ‘terrorist’, ‘risico’ of ‘de gemeenschap’ omvatten. De nieuwe bevoegdheden vormen een inperking van de basisrechten die de Australische democratie ondersteunen: het vermoeden van onschuld, het recht op privacy, gelijkberechtiging en de vrijheid van geloof en vereniging.

De Law Council, met 40.000 advocaten de belangrijkste beroepsorganisatie bij het gerecht, vindt dat de voorstellen onvoldoende het voorwerp geweest zijn van openbaar debat. De advocatenkoepel vindt de maatregelen erg zwaar op de hand.

Onder druk van de staten wordt er een houdbaarheidsdatum op het pakket maatregelen gezet. De wetten doven uit op tien jaar tijd en worden geëvalueerd over vijf jaar. (MM/PD)

+ Laws for Insecurity? http://www.amcran.org/
+ Council of Australian Governments’ Special Meeting on Counter-Terrorism http://www.coag.gov.au/meetings/270905/index.htm

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.