Oorverdovende stilte in buurlanden Zimbabwe

Pro-democratische activisten hebben uitgehaald naar het gebrek aan reacties in de buurlanden van Zimbabwe op de crisis van de afgelopen dagen. Zuid-Afrika heeft Zimbabwe ten lange leste opgeroepen om de rechtsgang te respecteren.
“Het minste wat ze kunnen doen is de brutaliteit en de martelingen veroordelen, en de Zimbabwaanse overheid aan te sporen om actie te ondernemen tegen de politie”, zegt Brian Raftopoulos, een Zimbabwaanse academicus aan het VN-agentschap IRIN. “De stilte in de regio en van de Zuid-Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap is oorverdovend”, zegt Jacob Mafume, coördinator van “Crisis in Zimbabwe”. De politie van Zimbabwe arresteerde zondag verschillende leiders van de oppositie, waaronder Morgan Tsvangirai van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC).
Aziz Pahad, de Zuid-Afrikaanse adjunct-minister van Buitenlandse Zaken, heeft gisteren uiteindelijk gereageerd op de stijgende spanningen in Zimbabwe, na kritiek van ondermeer de oppositiepartijen in het parlement. Pahad roept Zimbabwe op de rechten van alle Zimbabwanen en de leiders van de politieke partijen te respecteren.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft de ingreep van de Zimbabwaanse overheid “brutaal” genoemd en roept op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de oppositieleiders. Rice wil ook dat president Mugabe zijn burgers toelaat hun meningen te ventileren zonder angst te hoeven hebben voor geweld of intimidatie.
Groot-Brittannië wil een sterk internationaal antwoord op de spanningen in Zimbabwe formuleren. “De situatie verslechtert. Ik veroordeel de arrestaties van oppositieleiders”, zei David Triesman, de Britse onderminister van Buitenlandse Zaken. Triesman vindt dat de regering en de oppositie om tafel moeten om nieuwe democratische wetten te bespreken en het economisch herstel van Zimbabwe op de rails te zetten. “Maar in plaats daarvan grijpt Mugabe naar geweld en intimidatie, waardoor hij aan de macht vasthoudt terwijl Zimbabwe verder wegzinkt.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift