Peru spoort verduisterde miljoenen op

De Peruaanse staat wil omgerekend een kwart miljard euro terugvinden, geld dat verduisterd werd onder president Alberto Fujimori (1990-2000). Bovenaan op de lijst staat Fujimori zelf.
250 miljoen euro is wat de veroordeelden in de grote corruptieprocessen aan de Peruaanse staat moeten terugbetalen. “We hebben ontdekt dat veel veroordeelden hun eigendommen aan stromannen hebben overdragen om te vermijden dat beslag wordt gelegd op hun rekeningen en andere goederen”, zegt bronnen bij Raad voor Juridische Verdediging van de Staat. “Er is een speciale procureur aangesteld om deze schulden te innen en die zal de activa van wie veroordeeld is voor zware corruptiemisdrijven mogen onderzoeken en opsporen.”
Ex-president Alberto Fujimori moet de Peruaanse staat 2,2 miljoen euro betalen. Fujimori werd veroordeeld voor telefoonspionage, het betalen van smeergeld aan parlementsleden van de oppositie, het aanwenden van overheidsgeld voor zijn verkiezingscampagne van 2000 en de onrechtmatige betaling van 12 miljoen aan zijn adviseur Vladimiro Montesinos, eveneens uit de nationale schatkist. Fujimori heeft de staat nog geen cent terugbetaald, zeggen de bronnen Raad voor Juridische Verdediging.
Andere belanrijke namen op de lijst zijn die van Vladimiro Montesinos, de voormalige legerbaas Nicolás Hermoza Ríos en ex-premier Víctor Joy Way.
Met de 250 miljoen zou Peru gedurende vier jaar het melkprogramma kunnen financieren, het belangrijkste voedselprogramma voor arme Peruanen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.