Venezuela haalt versleten mobiele telefoons apart op

De Venezolanen kunnen voortaan hun versleten mobiele telefoons kwijt in aparte afvalcontainers. Na een proefproject op Margarita komt de hoofdstad Caracas aan de beurt.

De Venezolaanse overheid is vastbesloten elektrisch en elektronisch afval apart in te inzamelen. Op het eiland Margarita, in het noordoosten van het land, is men daar nu mee gestart.

Er zijn vier containers geplaatst waar de bevolking zijn mobiele telefoonstellen en accessoires zoals batterijen in kan deponeren, zegt het ministerie van Leefmilieu.

Meer dan 30 miljoen toestellen

“Het gaat om een proefproject”, zegt Dante Rivas, de voormalige minister van Leefmilieu. “De komende weken gaan we ook containers in de hoofdstedelijke regio plaatsen. Het is de bedoeling om tot pakken van 16 ton te komen. Die worden naar installaties gebracht waar ze worden verwerkt, of waar ze worden verpakt voor verwerking in het buitenland.”

Rivas, kandidaat-burgemeester in Porlamar, de belangrijkste stad van Margarita, zegt dat er in Venezuela meer dan dertig miljoen mobiele telefoontoestellen worden gebruikt. Dat levert jaarlijks tientallen tonnen afval op dat sterk vervuilend is, vooral voor het water.

In heel Latijns-Amerika hoopt zich jaarlijks naar schatting 800.000 ton elektronisch afval op, blijkt uit een rapport van de VN-erfgoedorganisatie Unesco. De schatting is gemaakt op grond van rapporten uit Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Mexico en Venezuela, waar meer dan 80 procent van alle elektronisch afval in de regio wordt geproduceerd.

De meeste mensen weten niet dat mobiele telefoons schadelijke stoffen bevatten, zegt Greenpeace. Ze bewaren hun oude telefoons thuis of gooien ze gewoon bij het reguliere afval, waardoor ze op stortplaatsen belanden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.