VS en Mexico pakken grensgebied aan

De Verenigde Staten en Mexico zijn overeengekomen om samen hun gemeenschappelijke grens aan te pakken.

In het nieuwe Border 2020-akkoord nemen de twee landen zich voor samen het milieu en de volksgezondheid in het gebied langs de meer dan 3000 kilometer lange grens te verbeteren. In het grensgebied wonen 14 miljoen mensen. Het is een van de drukste handelsregio’s ter wereld en de thuis voor 33 inheemse bevolkingsgroepen.

De overeenkomst werd getekend door Lisa Jackson, baas van het Amerikaanse milieuagentschap EPA en Juan Elvira Quesada, Mexicaans minister van Leefmilieu, maar betrekt ook de lokale gemeenschappen, universiteiten en de industrie bij de campagne.

“De aanpak van milieuproblemen langs de grens is al lang een gedeelde prioriteit”, zei Jackson. “Omdat we weten dat milieuproblemen, vervuiling en de ziektes die ze met zich meebrengen niet stoppen aan landsgrenzen”.

Vervuiling

Mexico en de VS nemen zich in de eerste plaats voor om de vervuiling aan te pakken, onder meer door de afvalwaterverwerking te verbeteren. De landen willen ook vervuilde sites saneren en het afvalbeheer optimaliseren. Tot slot gaan de milieudiensten beter samenwerken om een gemeenschappelijke aanpak van milieurampen te ontwikkelen.

Het vorige akkoord, Border 2012, dat dit jaar afloopt, resulteerde onder meer in de voorziening van zuiver drinkwater voor 8,5 miljoen huishoudens in de grensregio, de sanering van 12 miljoen autobanden van stortplaatsen en de verwijdering van 75,5 ton oude pesticiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.