Wiedende robots vervangen herbiciden

Onkruid wieden is zo arbeidsintensief dat boeren meestal opteren voor chemicaliën om het te verdelgen. Een Amerikaans bedrijf wil daar iets aan doen met een robot die computertechnologie gebruikt om het onkruid van de nuttige planten te onderscheiden.

Het bedrijf, Blue River Technology, heeft het voorbije jaar een prototype uitvoerig getest op akkers in California. Het krijgt nu 3,1 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) van investeringsfirma’s om de robot op de markt te brengen.

Sla

Het prototype is ontwikkeld voor de slateelt en maakt gebruik van optische herkenningstechnologie in combinatie om algoritmen om de slaplantjes te onderscheiden van ongewenste planten. De robot kan ook voor andere teelten gebruikt worden, als daarvoor specifieke software ontwikkeld wordt.

“De oplossing van Blue River Technology is niet alleen goedkoper dan de huidige aanpak, maar heeft ook het potentieel om het gebruik van onkruidverdelgers in de VS met 113.000 ton per jaar te verminderen”, zegt Vinod Khosla, ceo van investeringsbedrijf Khosla Ventures.

Bovendien, luidt de redenering, wordt onkruid steeds resistenter tegen de chemicaliën, is de robot beter voor de gezondheid van de landbouwer en speelt de technologie in op de vraag naar biologische producten die zonder chemicaliën geteeld zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.