1500 mensen rouwen samen tijdens begrafenis van Mawda

© Luka Van Royen

 

De Koerdische peuter Mawda, die in de nacht van 16 op 17 mei omkwam door een politiekogel, is tijdens een serene plechtigheid begraven op de multiconfessionele begraafplaats in Evere. Zo’n 1500 mensen wandelden als steunbetuiging achter de ouders tot aan de begraafplaats. Hartverscheurend voor alle aanwezigen. 

Steeds meer mensen verzamelen aan het opvangcentrum Porte d’Ulysse in Haren. Hier en daar zie je de kleine Mawda op shirts gespeld en witte rozen verschijnen. 

Eens de rouwstoet vertrekt valt het me pas op met hoeveel we zijn. 1500 wit geklede mensen die met hart en ziel hier willen zijn. ‘Dat is toch het minste dat we kunnen doen om steun te betuigen en aan te tonen dat we niet akkoord zijn met wat er gebeurd is’, vertelt een 70-jarige vrouw me. Het is mooi om te zien. Jong, oud, bruin, wit,..iedereen is bij elkaar zonder meer. 

Vooraan wandelt de familie Shawri, gekleed in het zwart, omringd door sympathisanten maar toch alleen.

© Luka Van Royen

 

© Luka Van Royen

 

© Luka Van Royen

 

© Luka Van Royen

 

© Luka Van Royen

 

© Luka Van Royen

 

© Luka Van Royen

 

© Luka Van Royen

 

© Luka Van Royen

 

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift