Fotoreportage: Parlementsverkiezingen in Turkije

Op 7 juni zijn er parlementsverkiezingen in Turkije. Politieke partijen voeren volop campagne en de inzet is hoog. Sinds kort kunnen ook Turkse staatsburgers die in het buitenland wonen hun stem uitbrengen. Fotograaf Ali Selvi ging op stap en zag hoe deze vijf procent van het electoraat de verkiezingen beleeft.

Duizenden sympathisanten moesten uren wachten aan de Ethias Arena in Hasselt om de Turkse president te zien. Uiteindelijk kwam Erdoğan vier uur later aan dan aangekondigd. 10 mei 2015.
© Ali Selvi

De strijd tussen de politieke partijen en hun aanhangers neemt verschillende vormen aan.

In de meest extreme gevallen worden aanslagen gepleegd op partijbureaus, zoals die van de HDP in de steden Adana en Mersin in Turkije.

Er staat veel op het spel. Voor Erdoğan en de AKP zou een succesvolle verkiezing resulteren in de invoering van een presidentieel systeem. De grote uitdaging voor de oppositiepartijen CHP, HDP en MHP is het doorbreken van de absolute meerderheid van de AKP, ondertussen al twaalf jaar aan de macht.

Hoogtepunt van de dag. Het wachten wordt beloond. Na vier uur wachten komt Erdoğan aan in Hasselt. Naast vlaggen gaan ook veel smartphones de lucht in. Dezelfde dag heeft hij een bijeenkomst bijgewoond in Duitsland. Hasselt, 10 mei 2015.
© Ali Selvi

De HDP, die haar oorsprong vindt in de pro-Koerdische beweging maar is uitgegroeid tot een linkse, pluralistische koepelpartij, heeft een eigen, specifieke uitdaging. Ze neemt voor de eerste keer als partij deel aan de verkiezingen en moet de kiesdrempel van tien procent halen.

Veel vlaggen, sjaals en t-shirts met partijsymbolen en foto’s van Erdoğan. Hasselt, 10 mei 2015.
© Ali Selvi

Sinds kort kunnen ook Turkse staatsburgers die in het buitenland wonen hun stem uitbrengen. Alle partijen trachten dus hun potentiële kiezers in het buitenland te mobiliseren. Leiders en kopstukken van politieke partijen organiseren verkiezingsmeetings waar ze hun aanhangers toespreken en beloftes doen.

15.000 mensen waren aanwezig in Hasselt om de toespraak van de Turkse president bij te wonen. Zonder de naam van regeringspartij AKP te vernoemen, vroeg hij de mensen om te gaan stemmen voor een ‘Nieuw Turkije’. Hasselt, 10 mei 2015.
© Ali Selvi

De campagnes in Europa verlopen vreedzamer dan in Turkije, maar er duiken wel geruchten op dat de verkiezingen in de Europese stemlokalen niet altijd even correct verlopen. 131.116 stemgerechtigden die in België wonen, kunnen sinds 8 mei hun stem uitbrengen in stemlokalen ingericht zijn in de Turkse ambassades.

Veel vlaggen, sjaals en T-shirts met partijsymbolen en foto’s van Erdoğan. Hasselt, 10 mei 2015.
© Ali Selvi

Aanhangers doen hun middaggebed voor ze de zaal betreden. Hasselt, 10 mei 2015.
© Ali Selvi

Veel vlaggen, sjaals en t-shirts met partijsymbolen en foto’s van Erdoğan. Hasselt, 10 mei 2015.
© Ali Selvi

België telt 131.116 stemgerechtigden. Hoe groot de totale opkomst zal zijn, is nog niet bekend. Verwacht wordt dat er meer mensen zullen stemmen dan bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Toen moesten mensen een afspraak maken om te stemmen. In vele gevallen moesten leden van dezelfde familie in verschillende stemlokalen stemmen. Veel mensen knapten hier toen op af.
© Ali Selvi

Kiezers in de Turkse ambassade in Antwerpen wachten om hun stem uit te brengen. Veel organisaties en verenigingen zetten bussen in om te gaan stemmen. Antwerpen, 16 mei 2015.
© Ali Selvi

Kemal Kılıçdaroğlu, voorzitter van de Republikeinse Volkspartij CHP tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Düsseldorf op 25 april 2015.
© Ali Selvi

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift