Meer dode zones in oceanen door klimaatverandering
De opwarming van de aarde speelt waarschijnlijk een grotere rol dan gedacht bij de ontwikkeling van dode zones in oceanen, meren en zeeën, staat in een gisteren (maandag) gepubliceerde studie van onderzoekers van het Amerikaanse Smithsonian Institution.
Bijna alle dode zones, zuurstofarme plaatsen waar zeeleven snel sterft, zullen tegen het einde van deze eeuw groter zijn geworden als gevolg van de klimaatverandering, stellen de onderzoekers. Dode zones ontstaan vaak op natuurlijke wijze, maar kunnen ook ontstaan door menselijke activiteiten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als gevolg van vervuiling met stikstof en fosfor, stoffen die algengroei bevorderen.
Vermenging
De klimaatverandering, die kan leiden tot langere zomers, verzuring en veranderende stromingen, zal de ontwikkeling van dode zones volgens de onderzoekers versnellen. Dat warmer water minder opgeloste zuurstof bevat, was al bekend. Maar warmer water aan de oppervlakte bemoeilijkt ook de vermenging met het koudere, diepere water. Juist in dat diepere water ontstaan vaak zuurstoftekorten. Zonder vermenging blijft een zuurstofarme zone in tact. In warmer water versnelt ook het metabolisme van zeedieren, waardoor ze meer zuurstof verbruiken.
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2781 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Interview
-
Wereldblog
-
Nieuws
-
Nieuws