Meer dode zones in oceanen door klimaatverandering

De opwarming van de aarde speelt waarschijnlijk een grotere rol dan gedacht bij de ontwikkeling van dode zones in oceanen, meren en zeeën, staat in een gisteren (maandag) gepubliceerde studie van onderzoekers van het Amerikaanse Smithsonian Institution.

Dode zones worden vaak veroorzaakt door afstervende algen, zoals hier voor de Californische kust. De klimaatwijziging versnelt de ontwikkeling van zulke dode zones.

Bijna alle dode zones, zuurstofarme plaatsen waar zeeleven snel sterft, zullen tegen het einde van deze eeuw groter zijn geworden als gevolg van de klimaatverandering, stellen de onderzoekers. Dode zones ontstaan vaak op natuurlijke wijze, maar kunnen ook ontstaan door menselijke activiteiten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als gevolg van vervuiling met stikstof en fosfor, stoffen die algengroei bevorderen.

Vermenging

De klimaatverandering, die kan leiden tot langere zomers, verzuring en veranderende stromingen, zal de ontwikkeling van dode zones volgens de onderzoekers versnellen. Dat warmer water minder opgeloste zuurstof bevat, was al bekend. Maar warmer water aan de oppervlakte bemoeilijkt ook de vermenging met het koudere, diepere water. Juist in dat diepere water ontstaan vaak zuurstoftekorten. Zonder vermenging blijft een zuurstofarme zone in tact. In warmer water versnelt ook het metabolisme van zeedieren, waardoor ze meer zuurstof verbruiken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.