Dossier: 

#PanamaPapers winnen Prijs voor de Democratie 2016

Onderzoeksjournalisten Kristof Clerix (Knack/ex-MO*) en Lars Bové (De Tijd) winnen de Prijs voor de Democratie 2016 omwille van hun journalistieke bijdrage aan de PanamaPapers.

  • © Belfius Eerder wonnen Lars Bové (links) en Kristof Clerix (rechts) al de Belfius persprijs voor hun bijdrage aan #LuxLeaks. © Belfius

De Prijs voor de Democratie 2016 gaat naar Lars Bové van De Tijd en Kristof Clerix van Knack/ex-MO* voor hun onderzoekswerk in het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en het onthullen van de PanamaPapers.

De PanamaPapers, een samenwerking tussen ICIJ en honderden journalisten, was het grootste journalistieke onderzoek ooit. Een datalek van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca onthulde de banden tussen meer dan 200.000 bedrijven op belastingparadijzen en wereldleiders, politici, bedriegers, drugstrafikanten, miljardairs, en celebrities. 

In het rapport van de jury staat: ‘Deze journalisten hebben door de onderzoeksjournalistiek serieus te nemen een waardevolle bijdrage geleverd aan de ontmaskering van de ontransparante praktijken van de financiële elites. Fiscale praktijken die tegen alle democratische waarden ingaan maar ook een bedreiging zijn voor de uitbouw van een sociale democratie gebouwd op een verzorgingsstaat omdat ze de financiële middelen aan de verzorgingsstaat onttrekken.’

Eerder brachten journalisten Lars Bové en Kristof Clerix ook al LuxLeaks en SwissLeaks mee uit. Deze prijs is een mooie bekroning voor hun carrière als onderzoeksjournalisten.

De Prijs voor de democratie wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of een vereniging van personen die in de loop van het voorafgaande jaar of van hun bestaan een fundamentele bijdrage geleverd hebben aan de verdediging van de democratische waarden. De prijs is een initiatief van Democratie 2000 en VZW Trefpunt en wordt officieel uitgereikt op 21 juli tijdens de Gentse Feesten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift