Dossier #Swissleaks

Na belastingparadijzen (#OffshoreLeaks) en geheime belastingafspraken met Luxemburg (#LuxLeaks) richt het International Consortium of Investigative Journalists zijn pijlen nu op het Zwitserse filiaal van HSBC. In het onderzoeksdossier #Swissleaks ontleden 140 journalisten uit 45 landen – waaronder Kristof Clerix van MO* – de gelekte bankgegevens van meer dan 100.000 klanten van HSBC in Genève.

 

di 24/02
cc0 (publiek domein)
Volgens mediaberichten ligt er heel wat illegaal geld uit Afrikaanse landen opgestapeld bij de Zwitserse bank HSBC. Het is duidelijk dat corruptie in grote mate verantwoordelijk is voor de inkomensongelijkheid die het continent treft.
do 12/02
@ pixabay
In een gloednieuw evaluatierapport geeft de Financial Action Task Force (FATF), de internationale organisatie in de strijd tegen witwassen, België een veeg uit de pan. Op tal van punten schiet België volgens de organisatie te kort in de strijd tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Het rapport, dat in het kader van Swissleaks door De Tijd werd gedeeld met ICIJ-colllega’s van MO* en Le Soir, wordt op 26 februari officieel voorgesteld in Parijs.
do 12/02
© Shutterstock
In de gelekte klantenbestanden van de Zwitserse HSBC-bank duiken minstens 13 personen op die door de Belgische justitie veroordeeld zijn voor witwassen, valsheid in geschrifte, de handel in bloeddiamanten, fiscale fraude of lidmaatschap van een criminele organisatie. Ook 19 verdachten in lopende Belgische strafonderzoeken hadden rekeningen bij HSBC in Genève. Een overzicht van de “duistere cliënten” van HSBC – ruwweg één procent van het Belgische klantenbestand.
wo 11/02
© Denise Balibouse / Reuters
In het kader van het strafonderzoek door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise tegen HSBC Private Bank werd op 29 oktober 2014 David Garrido, juridisch directeur van de bank, als getuige verhoord. MO*, De Tijd en Le Soir konden het verslag van het verhoor inkijken.
di 10/02
© Travis Lupick CC BY NC SA 2.0
HSBC Private Bank was de bankier van Katex Mines Guinee. De bank bleef het bedrijf ook financiële diensten leveren nadat het door de VN met de vinger gewezen werd als een ‘mogelijke leverancier van wapens’ aan Liberiaanse rebellen.
di 10/02
© Laurent Guiraud Tamedia
Op de Belgische HSBC-lijst van het International Consortium of Investigative Journalists staan 722 namen die niet voorkomen op de lijst die eerder door de Franse overheid was overgemaakt aan de Belgische fiscus. Onder hen bevinden zich opnieuw heel wat diamantairs maar ook bekende industriëlen en telgen van adellijke families.
zo 08/02
© James Vaughan CC BY NC SA 2.0
Meer dan 7300 klanten van HSBC Genève staan in interne nota’s van de Zwitserse bank opgelijst als huisvrouwen. Die term dekt blijkbaar een grotere lading dan de doordeweekse vrouw-aan-de-haard die je je daar doorgaans bij voorstelt. Een verhaal over grote sommen contant geld, zonnige eilanden, exclusieve feestjes en een Saudische prinses.
zo 08/02
© Philippe Wojazer / Reuters
De bankgegevens van ruim 100.000 klanten van HSBC Genève kwamen via informaticus Hervé Falciani in handen van de Franse overheid. Het onwaarschijnlijke levensverhaal van een van ‘s werelds bekendste klokkenluiders leest als een filmscenario – inclusief datadiefstal, een maîtresse, geheime diensten en een gevangeniscel. 
zo 08/02
© Tim Meko / Shutterstock
Geheime documenten onthullen dat bankreus HSBC zaken heeft gedaan met wapenhandelaars die mortiergranaten leverden aan kindsoldaten in Afrika, loopjongens van dictators uit de Derde Wereld en andere internationale outlaws. De gelekte bestanden, gebaseerd op de interne werking van het Zwitserse HSBC-agentschap voor privaat bankieren, hebben betrekking op bankrekeningen met daarop meer dan 100 miljard dollar. Ze bieden een uitzonderlijke inkijk in het ultrageheime Zwitserse banksysteem.
zo 08/02
© Laurent Guiraud / Tamedia
6,263 miljard dollar. Dat enorme bedrag stond in 2007 op de Zwitserse HSBC-rekeningen van cliënteel gelieerd aan België. Onder die vermogende klanten waren er minstens 916 uit de diamantsector maar bevonden zich ook 21 minderjarigen, 34 studenten, 97 werklozen en 125 huisvrouwen. Dat blijkt uit datajournalistiek onderzoek door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waar MO*, Le Soir en De Tijd aan meewerkten. Het project “Swissleaks” puurt nieuwe inzichten uit de HSBC-gegevens die de Franse overheid in handen kreeg via klokkenluider Hervé Falciani.
zo 08/02
© Reuters
Model Elle Macpherson, voetballer Diego Forlan, F1-piloot Fernando Alonso en de Marokkaanse koning Mohamed VI: ze waren allemaal klant bij HSBC Private Bank in Zwitserland. Hun geheime bankinformatie – en die van 100.000 andere klanten – werd gelekt. Ontdek de belangrijkste namen en feiten in één oogopslag.