Twaalf initiatieven dingen mee naar Grote Prijs Toekomstige Generaties

Op 16 november wordt in Brussel voor de tiende keer de Grote prijs Toekomstige Generaties uitgereikt. Twaalf finalisten maken kans op de prijs.

De symbolen voor duurzame ontwikkeling, geprojecteerd op het gebouw van de Verenigde Naties in New York

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties werd in 2007 in het leven geroepen om initiatieven te belonen die met succes de principes van duurzaamheid integreren in hun dagelijkse werking. De deelnemers kunnen uit verschillende sectoren komen; ondernemingen, lokale overheden, verenigingen, culturele projecten of initiatieven uit de sociale economie. Als de ingediende projecten de vier P's (Planet, People, Prosperity & Participation) een plaats geven in hun dagelijkse werking, maken ze kans om verkozen te worden.

Op deze pagina krijg je een kort overzicht van de finalisten van dit jaar. De prijsuitreikingen vinden plaats op 16 november 2017 in Brussel. Door deel te nemen, maak je kans om een abonnement te winnen op MO*magazine of het Franstalige blad Imagine.

TEJO kaart moeilijke toegang van jongeren tot jeugdhulpverlening aan

Wat begon als één centrum waar jongeren met problemen terecht konden voor een goed gesprek, is ondertussen uitgegroeid tot een heus project waarvan ondertussen elf centra zijn opengegaan. TEJO of Therapeuten voor Jongeren wil er zijn voor jonge mensen die niet of niet snel genoeg in de reguliere hulpverlening terecht kunnen. Verder wil de organisatie rond dit probleem aan de alarmbel trekken.
Breng je stem uit

Roof Food: zijn groenten en fruit van daktuintjes de toekomst?

Groenten en fruit telen op stadsdaken en ze als hapjes via cateringdiensten aanbieden? Dat kan in stad Gent, waar Roof Food enkele jaren geleden met een daktuinproject startte dat nu steeds meer succes kent.
Breng je stem uit

Terug naar de basis: Paysans Artisans

Is er nog plaats voor de kleine landbouwer in het huidige landschap waarin de grote agrobedrijven overheersen? Als het van Paysans Artisans afhangt, is het antwoord volmondig ‘ja’.
Breng je stem uit

Inclusie is sleutel bij Ferme de Froidmont Insertion

Tewerkstelling, duurzaamheid en economie. Dat zijn de drie pijlers waarop Ferme de Froidmont Insertion dag in dag uit werkt. ‘We willen een model bieden voor andere organisaties.’
Breng je stem uit

Sociaal huisvestingsproject wil armoede in hoofdstad terugdringen

‘Zowat de helft van de Brusselse bevolking leeft in armoede.’ Een straffe uitspraak van Geert De Pauw van het Community Land Trust Brussel (CLTB). Net daarom ging zijn sociale huisvestingsproject van gedeelde eigendommen van start in 2013.
Breng je stem uit

Leerlingen leren duurzame gewoontes op school

Jong geleerd is oud gedaan. Dat principe lijkt ook Institut Notre-Dame Séminaire Bastogne (INDSé), een duurzame school te Bastogne, in haar tweede en derde graad toe te passen. De school zet dan ook sterk in op duurzaamheid en probeert hierbij ook haar leerlingen te sensibiliseren rond dit actuele thema.
Breng je stem uit

Léopold 7, een ethisch verantwoord biertje

Een fris biertje drinken dat op de duurzame manier gebrouwen is? Léopold 7, samengesteld met respect voor de strikte Belgische brouwtraditie, maakt dit mogelijk.
Breng je stem uit

Foodsavers geeft voedseloverschotten nieuw leven

Zo’n 95 tot 115 kilogram. Dat is de gemiddelde hoeveelheid voedsel die een Europeaan of Noord-Amerikaan jaarlijkse weggooit. Foodsavers wil echter iets doen aan voedseloverschotten, en dan vooral aan die overschotten die in supermarkten of op veilingen achterblijven.
Breng je stem uit

De Lochting, vaste waarde in de Vlaamse biosector

Een sociale werkplaats die garant staat voor ecologisch groenonderhoud, biologische tuinbouw en verpakking van biologische voedingswaren? Dat is de core business van De Lochting vzw, dat zowel een hart voor mens als natuur probeert te tonen. Luc Maertens: ‘We zijn gericht op duurzame tewerkstelling.’
Breng je stem uit

Peerby biedt alternatief voor overconsumptie

Is het voor de jaarlijkse verticuteerbeurt van een gazon nodig om een eigen machine te hebben? Als het van Peerby in Gent afhangt, niet. Van hogedrukreiniger tot partytent, alles kan via dit platform gevraagd en gedeeld worden.
Breng je stem uit

Ecologie en festivals: een duurzaam combo?

Van duurzaamheid is weinig sprake wanneer jaarlijks menig festivalganger op de camping gasvuurtjes tot volledig nieuwe tenten achterlaten. LaSemo is een driedaags festival in Edingen dat het duurzaamheidsprincipe echter op verschillende vlakken hoog in het vaandel wil dragen.
Breng je stem uit

Gemeenschap gaat al zestig jaar verspilling tegen

La Poudrière is een pluralistische leef- en werkgemeenschap die een alternatief formuleert voor het kapitalisme, de massaproductie en het individualisme. Een minisamenleving waar het belang van samenleven opnieuw ontdekt wordt.
Breng je stem uit

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.