Illustratie: de toekomst lacht ons toe

De toekomst lacht ons toe

Als het waar is dat optimisme een morele plicht is, draagt MO* hier zijn steentje bij. 

© Karlijne Geudens
Zeronaut

Deeleconomie op z'n scherpst: het verhaal van Peerby

Vijf jaar geleden startte Daan Weddepohl het online deelplatform Peerby op. Vandaag kijken mensen uit de deeleconomie van over de hele wereld zijn richting uit.
Interview

Piet Colruyt: Zonder sociale ondernemers redden we het niet

Piet Colruyt, familie van, noemt zichzelf een sociaal ondernemer, een impact investeerder. Hij schreef, samen met anderen, een boek dat aangeeft dat bedrijven die alleen denken aan de aandeelhouder geen toekomst hebben, en dat de wereld integendeel veel te verwachten heeft van sociale ondernemers. 
© Tijs Vervecken
Zeronaut

Fairtransport: cargo met de wind in de zeilen

Ongeveer tien jaar geleden bouwden drie vrienden, samen met een groep vrijwilligers, een zeilschip voor vrachtvervoer. Vandaag is Fairtransport het voorbeeld in een sector in ontwikkeling.
© Tijs Vervecken
Zeronaut

Uitvinderskabinet Timelab neemt de toekomst in handen

Zo'n zes jaar geleden startte met Timelab het eerste Belgische makerslab op in Gent. Vandaag vinden professionele kunstenaars en amateurs elkaar er in sociale en duurzame experimenten.
© Bart Lasuy
Reportage

De groeispurt van het Gentse autodeelsysteem Dégage!

Dingen samen gebruiken, is een belangrijk onderdeel van de circulaire economie. Het Gentse autodeelsysteem Dégage! kende het voorbije jaar een sterke groei: negenhonderd mensen gebruiken nu samen zeventig auto’s.
© Bart Lasuy
Reportage

Een markt die de vruchten van het Gentse ommeland verkoopt

Korte ketens horen bij een circulaire economie. De Lousbergmarkt in Gent die een maand geleden zijn deuren opende, heeft daar zeker oren naar: je vindt er groenten, kaas en brood die een hechte band hebben met het nabije land.
© Isabelle Vanhoutte
Zeronaut

De coöperatieve pioniers van BeauVent: windmolens in de Westhoek en een warmtenet in Oostende

Zo'n tien jaar geleden plaatste BeauVent twee windmolens in Diksmuide, en groeide uit tot een burgercoöperatie voor duurzame energie.
© Bart Lasuy
Reportage

Groeiende Kringwinkel wordt de spin in een netwerk

De Kringwinkel van Antwerpen groeide in wat hij al deed, maar hij wil ook iets anders worden: een forum dat mensen en organisaties bijeenbrengt om op een creatieve manier met gebruikte spullen om te gaan. En verder wil hij blijven perspectief geven aan mensen die het moeilijk hebben.  
© Bart Lasuy
Reportage

Unilin maakt spaanplaten met het “stadsbos”

Unilin maakt zijn vezelplaten tegenwoordig steeds meer met afvalhout. Een economische keuze die ook ecologische voordelen heeft.
© Bart Lasuy
Reportage

Deceuninck smeedt zijn oude ramen om tot nieuwe

Deceuninck begint van zijn soms decennia oude PVC-raamkaders nieuwe raamprofielen te maken. ‘Iets doen met afval is relatief eenvoudig, de waarde van de grondstof zoveel mogelijk behouden, dat is de uitdaging,’ onderstreept Tom Driessens, manager van de fabriek in Diksmuide.
© Bart Lasuy
Reportage

‘Leuven’ kijkt in het hart van de materie om er zuiniger mee om te springen

Het Centrum voor MaterialenOnderzoek van de KU-Leuven onderzoekt, op velerlei manieren, de aard van de materie. Vaak komen daar opwindende toepassingen uit die bijdragen tot de circulaire economie.
US mission (CC BY-ND 2.0)
Analyse

Vele wegen leiden naar de circulaire economie

Het Transitiefestival dat Vlaamse middenveldorganisaties deze week organiseren, staat in het teken van de circulaire economie. Naarmate men ging doordenken op wat een circulaire economie allemaal impliceert, is het begrip een brede lading gaan dekken. 
©Kabir Mokamel
Reportage

Kwasten in plaats van kalasjnikovs

In Afghanistan gaan ‘kunstheren’ de strijd aan met de krijgsheren en de staat. Op de muren van de hoofdstad schilderen zij een antwoord op het geweld en de omkoperij, en brengen ze odes aan ‘de èchte Afghaanse helden: voetballers, straatvegers en vrouwelijke agenten’. In Kaboel is de kunstenaar even koning.
© Isabelle Vanhoutte
Zeronaut

Een boerderij voor het leven in én op de grond

De voorbije acht jaar tijd bouwden Jules en Elke met Kempengoud een bio-landbouwbedrijf uit met aandacht voor het leven in én op de grond. 
© Duurzaamheidskantoor UGent
Nieuws

Twaalf Belgische projecten die duurzaamheid op de kaart zetten

Elk jaar reikt de Stichting voor Toekomstige Generaties de “Grote Prijs Toekomstige Generaties” uit. Hiermee willen ze Belgische initiatieven rond duurzaamheid in de kijker zetten. Naast een juryprijs is er ook een publieksprijs. Tot 16 november kan u op de website op uw drie favoriete projecten stemmen.&nb ...
© Stefaan Anrys
Interview

Bevrijd ondernemers van hun slavenmentaliteit!

'Geld geven aan de armen, haalt niets uit. Voor je er erg in hebt, is het terug in handen van de happy few, omdat zij het systeem beheersen.' Aan het woord is Pat Pillai, sociaal ondernemer uit Zuid-Afrika. Vlaanderen pompt bijna 2,4 miljoen euro in 's mans levenswerk, LifeCo Unltd.
© Bart Lasuy
Nieuws

Burgers kunnen 45 procent van onze stroom leveren, maar wil de politiek dat?

Een studie toont aan welke enorme rol burgers, coöperaties en kmo’s kunnen spelen in de transitie naar hernieuwbare energie. Als de politiek dat wil. Het wordt een strijd om de stroom. En die strijd woedt volop -zie Eandis.
http://linkssdgs.herokuapp.com/
Nieuws

8 stemmen voor 17 doelen voor 1 leefbare toekomst

Maandagavond werden 8 SDG-Voices bekendgemaakt. Acht organisaties en bedrijven die hun schouders onder de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen zullen zetten. Minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem gelooft dat op die manier nog veel meer mensen goesting zullen krijgen om anders te gaan produceren en co ...
CC Flavio Correia Lima (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Duurzame borstenbusiness

Ondernemers kunnen de wereld redden, volgens het boek "Allemaal sociaal 3.0", maar sociale ondernemers lopen vaak tegen de rekenmuur van banken en andere investeerders wanneer ze op zoek zijn naar kapitaal. Boops-‘n-Burps liet zich niet ontmoedigen. ‘Sociaal ondernemen is allesbehalve voor prutsers.’
© Kathleen Vinck
Nieuws

Is “Arnon” een oplossing voor de voedselverspilling in de horeca?

De horeca is verantwoordelijk voor een immense hoeveelheid voedselverlies en organisch afval, dat niet goed gesorteerd wordt. Kathleen Vinck bedacht als masterproef een oplossing voor dit probleem. Het is een eerste stap, maar er moet nog veel gebeuren. 
© Hilde Pauwels
Interview

‘Kleiner wonen is de toekomst: ecologisch, betaalbaar en sociaal’

Houtbewerking is van kindsbeen af de passie van Louis De Keyser (18). Hij runt nu een eigen zaak en bouwt onder meer kleine huisjes waarvoor heel wat belangstelling is. Deze vorm van wonen is ecologisch, financieel haalbaar en biedt sociaal heel wat nieuwe, innovatieve mogelijkheden.
© Velodossier
Nieuws

‘Een lik verf is nog geen fietspad’

De fietsactivisten van Velodossier kaarten het gebrek aan degelijk fietsbeleid aan in de hoofdstad. Ze spelen via sociale media met verve de rol van de luis in de pels van de Brusselse schepen van mobiliteit Els Ampe. En dat slaat aan. De filmpjes van Velodossier worden tot 100.000 keer bekeken. A la Klimaatzaak plannen ze ook nog een rec ...
© Tenunkoe
Nieuws

Coöperatie Tenunkoe coacht Indonesische weefsters tot onafhankelijke ondernemers

Indonesische kleermaaksters en weefsters hebben vaak geen stabiel inkomen, omdat ze hun koopwaar niet altijd verkocht krijgen op de lokale markt. Daar brengt de Indonesische beweging Tenunkoe verandering in. Zij organiseren verschillende programma’s om de weefsters te helpen.
© FSE Network
Nieuws

Food Waste Challenge wil voedselverspilling indijken met creativiteit

Op 26, 27 en 28 augustus organiseren FSE Network en Act4Change de Food Waste Challenge Masterclass rond voedselverspilling. Doel van het weekend is creatievelingen via workshops en demo’s te adviseren, begeleiden en een eigen businessmodel te creëren rond een persoonlijk idee om voedselverspilling te verminderen.
M.Minderhoud (CC BY-SA 3.0)
Interview

Garage Swap: overbodige parkings vervangen door deelmobiliteit

Lokaal inzetten op duurzame mobiliteit en energie met de middelen die normaal gebruikt worden om (lege) parkeerplaatsen te bouwen, dat is de Garage Swap. Het project wil het budget voor een aantal parkeergarages ‘swappen’ voor duurzame investeringen. Zo probeert Garage Swap een versnelling in de deelmobiliteit teweeg te brengen met ...
© Enspiral
Interview

Enspiral: positieve impact als innerlijke drijfveer

Joshua Vial zegt met zijn open coöperatie Enspiral voor goed de hiërarchische bedrijfsstructuur vaarwel. Het doel van zijn start-up is mensen en bedrijven rond zich te scharen die een maatschappelijke impact willen uitoefenen. ‘Enspiral helpt bedrijven op te richten die jobs creëren die er echt toe doen’, aldus de ondernemende Nieuw-Zee ...
Ministerie van Buitenlandse Zaken  (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

CrowdVoice: Bahreins nieuwsplatform tegen censuur

Dat mainstream media wel eens tekortschieten, is nauwelijks nieuws. Heel wat verhalen en gebeurtenissen komen niet in beeld. Ook door de censuur in verschillende landen krijgt niet iedereen het hele verhaal te zien. Daar wil CrowdVoice iets aan veranderen.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.