© Reuters
Analyse

Glasgow toonde dat klimaatbeleid niet om rechtvaardigheid heen kan

De zesentwintigste mondiale klimaattop is voorbij. Nooit eerder kreeg dat jaarlijkse globale ritueel zoveel aandacht. De reden is ongetwijfeld dat de klimaatcrisis steeds meer voelbaar wordt en mensen bezighoudt. Wat wordt de erfenis van Glasgow?
© IMAGEBROKER / Belga
Analyse

Biobrandstof is niet de oplossing om onze klimaatdoelstellingen te halen

Het gebruik van biobrandstoffen zit in de lift. Ook België maakt er handig gebruik van om zijn klimaatdoelstellingen te halen. Ngo’s luiden de alarmbel, want een toename van biobrandstoffen zou onder meer leiden tot landroof, een hogere CO2-uitstoot en schendingen tegen de mensenrechten.
NASA Earth Observatory (CC BY 2.0)
Analyse

‘Met Bolsonaro in Brazilië zit het EU-Mercosur-handelsakkoord muurvast’

Donkere wolken pakken zich samen boven het vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie wil afsluiten met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Zelfs de Duitse regering twijfelt ondertussen of de overeenkomst in de huidige vorm wel getekend kan worden.
© Fien Van den Steen
Analyse

Een duurzame stad voor allen of een ark voor enkelen?

Onder de druk van de groeiende steden en met de hete adem van de klimaatverandering in onze nek, klinkt de roep om duurzame stadsontwikkeling almaar luider. Steeds meer wordt deze roep ook beantwoord, maar als we niet opletten, zullen bepaalde groepen uit de boot vallen.
Jason Blackeye/Unsplash (CC0)
Analyse

Droogste landen hebben enorm potentieel voor zonne- of windenergie

De wereldwijde vraag naar elektriciteit zal aanzienlijk toenemen en voor de opwekking van energie is vaak veel water nodig. Landen waar waterschaarste heerst doen er dus goed aan om op tijd over te schakelen op zonne- of windenergie, zegt Tianyi Luo van het Global Water Program aan het World Resources Instituut (WRI). Zij werkte mee aan de inventar ...
CIAT (CC BY-NC-SA 2.0)
Analyse

Brengt koolstoflandbouw de wereld naar zero emissies?

Landbouw is verantwoordelijk voor een kwart van alle broeikasgassen, maar het is ook een krachtig instrument om klimaatopwarming te bestrijden. In het Mexicaanse Veracruz heeft een coöperatie een vorm van landbouw ontwikkeld die CO2 uit de lucht haalt en voedselzekerheid geeft aan de plaatselijke bevolking.
Baron Reznik (CC by-nc-sa 2.0)
Analyse

Moeten we bang zijn voor de stad van de toekomst?

Over tien jaar zullen onze steden er helemaal anders uit zien. ICT en nieuwe technologieën spelen bij die metamorfose een centrale rol. Ook Vlaanderen surft mee op die slimme golf. Maar beseffen we wel hoe ingrijpend dit proces is? En wie beslist hierover? Willen we wel in zo’n slimme stad wonen? 

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.