© Gettyimages – ImageBazaar
Reportage

India kiest zijn eigen energiepad

India zit in een lastige spagaat: enerzijds zet het land grootscheeps in op schone energie, anderzijds blijft het hardnekkig vasthouden aan vervuilende steenkool. Hoe verzoen je de drang tot ontwikkeling met ambities om te verduurzamen?
Ramzi Boudina/ Belga
Reportage

‘Iedereen moet begrijpen dat er mensen aan het sterven zijn door de klimaatverandering’

‘We moeten echt stilstaan bij wie al gestorven is door de klimaatverandering én over hoe we nog meer doden voorkomen’, stelt de 16-jarige Benjamin. Hij doet wat hij kan om de klimaatslachtoffers te herdenken. ‘Het is heel erg dat we het nog niet begrepen hadden van de slachtoffers in andere landen.’
© Sammy Van Cauteren
Reportage

Klimaatactivist in Bangladesh riskeert tot tien jaar cel voor Facebookpost

Een kritische Facebookpost over een kolencentrale in zijn dorp: daarvoor hangt de Bengaalse klimaatactivist Shahnewaz Chowdhury tot tien jaar celstraf boven het hoofd. Meer dan 17.000 Belgische scholieren vragen met een briefschrijfactie van Amnesty International om de aanklacht te laten vallen.
© Martin Corlazzoli/Industriemuseum Gent
Reportage

‘De beste natuurlijke vezel die bestaat’: hoe duurzaam is “ons” vlas?

Van designfestivals tot prestigieuze prijzen: vlas van eigen bodem is hot en happening. De sterke, vochtabsorberende vezel vraagt minder water om in linnen om te toveren dan katoen en we kweken het gewoon hier, in Vlaanderen. Maar betekent dat dan automatisch dat linnen duurzaam is? 
© Siddharth Behl
Reportage

De muur van hitte valt amper nog te slopen

Wie de voorbije zomer pufte van de warmte in West-Europa, had daar alle reden toe. In India schoten de temperaturen dit jaar nóg meer de hoogte in, met hittegolven met opeenvolgende dagen van 45 graden en meer. Journaliste Lisa Dupuy ging na hoe de hitte en droogte de Indiërs treffen.
© Thomson Reuters Foundation / Athar Parvaiz
Reportage

Is er ook een ‘foute’ plaats om bomen te planten?

In delen van de koude woestijn in het Himalayagebergte experimenteren lokale dorpelingen met het aanplanten van bomen in een poging om de kale vlaktes te vergroenen en vruchtbaarder te maken. Maar experts waarschuwen: niet elke plek is geschikt om er bomen te planten.
© Thomson Reuters Foundation / Zakir Hossain Chowdhury
Reportage

Bij gebrek aan land leven en sterven Bengalezen op het water

Woongebieden worden in Bangladesh aan een verschroeiend tempo opgeslokt door rivieren. Sommige gemeenschappen moeten daardoor noodgedwongen een leven opbouwen op het water.
Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Reportage

Het einde van steenkool is nog niet in zicht, het einde van onrecht evenmin

Hoe raken we af van fossiele brandstoffen in een land dat afhankelijk is van steenkool? Gie Goris reisde af naar Jharkhand, de bakermat van de Indiase steenkool. ‘Eens de mijn operationeel is, wordt iedereen afhankelijk van steenkool.'
© Nicole Franken
Reportage

Dit Himalayagebied wordt steeds droger, maar ‘weggaan geeft mij geen voldoening’

Hoog in de Nepalese Himalaya zoeken de Loba naar manieren om om te gaan met het gebrek aan water door de klimaatverandering. Hoe kunnen ze overleven? En tegen welke prijs? ‘De problemen waar wij dagelijks mee te maken hebben, interesseren niemand.’
©  Thomson Reuters Foundation/Athar Parvaiz
Reportage

India’s groene dromen botsen met natuurbeschermers

De Indiase regering heeft grote haast om hernieuwbare energieprojecten uit te rollen, maar stuit op confrontaties met milieuactivisten en lokale bevolking. Zij vinden dat de energietransitie niet ten koste mag gaan van de biodiversiteit, bossen en lokale gemeenschappen.
public domain (CC0)
Reportage

India kampt met ernstige ziektegolf door extreem vervuilde lucht

De VN richten vandaag op Wereldmilieudag 2019 de schijnwerpers op luchtvervuiling. 9 op de 10 bewoners van onze planeet ademen meer vervuilende stoffen in dan gezond is. En tien van de vijftien steden met de ergste luchtvervuiling ter wereld bevinden zich in India.
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Reportage

Ulaanbaatar, Mongolië: De gulste stad van de wereld

Iedereen heeft recht op een lapje grond in de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar. Dat verklaart de afwezigheid van echt verpauperde sloppen, ondanks de explosieve groei van de stad. Tegelijk is die gegarandeerde kleine landeigendom ook verantwoordelijk voor vervuiling en gebrekkige dienstverlening. Is hoogbouw de oplossing?

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.