U.S. Navy photo by Senior Chief Personnel Specialist Galen Draper/Released) (PDM 1.0 DEED)
Nieuws

Strenger bewaken van ‘dodelijke’ Europese grenzen kost burger miljarden

Het aantal dodelijke slachtoffers aan de Europese grenzen bereikte vorig jaar een triest record. Tegelijk gaat Europa voor een strengere en dure aanpak van migratie, terwijl wapenleveringen aan repressieve regimes doorgaan, stelt de ngo Oxfam Novib. 
IRENA (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Helft van de wereld is al over de piek van fossiele brandstoffen heen

De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen is in ten minste de helft van de wereldeconomieën voorbij z’n piek. De planeet staat dus ‘op de drempel van een nieuw tijdperk waarin fossiele brandstoffen steeds minder belang hebben voor de mondiale energiesector’.
manhhai / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Hoogste aantal doden door conflicten sinds begin van de eeuw

Het vredesniveau in de wereld is voor het negende jaar op rij gedaald, blijkt uit de Global Peace Index van het Institute for Economics & Peace. 238.000 mensen stierven als gevolg van conflicten, een stijging met 96 % tegenover 2021.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
COP26 / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Amper 1 op de 10 landen komt Glasgow-belofte van scherpere klimaatdoelen na

Er zijn nauwelijks landen die dit jaar hun klimaatambities hebben opgedreven, zoals ze nochtans beloofd hadden op de klimaattop in Glasgow vorig jaar. De oorlog in Oekraïne leidt zelfs tot een terugkeer naar fossiele brandstoffen.
Erich Westendarp / Pixabay
Nieuws

Oostelijke Middellandse Zee en Midden-Oosten worden hotspot van klimaatcrisis

Het oostelijke Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten warmen tweemaal zo snel op als de rest van de wereld, zo stellen wetenschappers vast. Een nieuwe studie beschrijft wat in deze 'klimaathotspots' de maatschappelijke impact van de klimaatcrisis kan zijn.
© Manuel Elias / UN
Analyse

Niet alle landen veroordelen Rusland, zeker niet die in het Zuiden

In het globale Zuiden is de toon over de Russische invasie van Oekraïne heel anders dan in het Westen. Experts zien een nieuwe beweging van landen die zich niet gebonden voelen aan de grote machtsblokken en onpartijdig blijven. 
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
Pixabay
Nieuws

EU-toezichthouder: ‘Pegasus-spyware is gevaar voor democratie en rechtsstaat’

De Europese Toezichthouder voor bescherming van persoonsgegevens (EDPS) heeft een vernietigend advies uitgebracht over Pegasus. De instelling roept op tot een algemeen verbod van de Israëlische spionagesoftware in de Europese Unie.
Pixabay
Nieuws

Wereldwijd toerisme nog niet hersteld van de pandemie

Het wereldwijde toerisme kende in 2021 een beperkte groei: het aantal internationale toeristen ging van 400 naar 415 miljoen. Dat cijfer ligt 72% onder de records van 2019, vóór de coronapandemie. Dit blijkt uit een rapport van de VN-Wereldorganisatie voor Toerisme.
© Reuters
Analyse

Glasgow toonde dat klimaatbeleid niet om rechtvaardigheid heen kan

De zesentwintigste mondiale klimaattop is voorbij. Nooit eerder kreeg dat jaarlijkse globale ritueel zoveel aandacht. De reden is ongetwijfeld dat de klimaatcrisis steeds meer voelbaar wordt en mensen bezighoudt. Wat wordt de erfenis van Glasgow?
Unsplash / Alistair MacRobert (CC0)
Analyse

Waarom mensen met migratieroots jaarlijks miljarden naar hun thuisland sturen

Ruim 5 miljard euro. Zoveel geld stuurden mensen een met migratieachtergrond in 2020 vanuit België naar hun land van herkomst. “Remittances”, zo heten die transacties, en ze overstijgen ruimschoots het bedrag dat België investeert in ontwikkelingssamenwerking. Maar waarom doen mensen het?

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.