Het aantal mensen dat gedwongen op de vlucht is voor conflicten, natuurrampen, geweld en mensenrechtenschendingen, overstijgt voor het eerst de 100 miljoen. Dit meldt de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR).
Landbouworganisaties wereldwijd bundelen de krachten in de zoektocht naar droogtebestendige gewassen voor boeren in het Zuiden, nu een wereldwijde voedselcrisis de meest kwetsbare gemeenschappen bedreigt.
Sinds het begin van de wapenstilstand in Jemen op 2 april is het aantal gewonde en gedode burgers met meer dan de helft gedaald. Landmijnen en niet-ontplofte munitie blijven wel slachtoffers maken.
Een Palestijns-Amerikaanse journaliste van nieuwszender Al Jazeera is doodgeschoten, terwijl ze verslag deed van een inval van het Israëlische leger in Jenin, een stad op de Westelijke Jordaanoever.
Een groep vooraanstaande klimaatwetenschappers roept het VN-klimaatpanel op om jaarlijkse updates te geven over de klimaatverandering en klimaatactie. Dat zou volgens hen doeltreffender zijn om de kwestie bovenaan de politieke agenda te houden.
Amnesty International beschuldigt het Iraanse gevangeniswezen van ‘schokkende schendingen van het recht op leven’. Volgens een nieuw rapport worden gedetineerden met gezondheidsproblemen systematisch zorg ontzegd en worden overlijdens in de gevangenis nauwelijks onderzocht.
De voorraden tarwebloem in Palestina zouden volgens Oxfam binnen drie weken volledig uitgeput kunnen zijn. De prijs van het basisvoedsel is nu al met bijna 25 procent gestegen.
Toen de Turkse studente Yagmur Varkal hoorde dat ze moest betalen voor een vaccin dat haar beschermt tegen baarmoederhalskanker, was haar verontwaardiging groot. Ze daagde de gezondheidsautoriteiten voor de rechtbank om haar geld terug te krijgen en behaalde daarmee een historische overwinning.
Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
Het zeewater stijgt en slokt ook de Nijldelta in Egypte steeds meer op. Daardoor grijpt het land naar zanddijken om de Middellandse Zee tegen te houden. Egypte, gastland van de volgende VN-klimaattop, hoopt zo de lokale bevolking én de Egyptische graanschuur te beschermen tegen het stijgende water.
Syriërs krijgen in Turkije met een steeds vijandiger klimaat te maken, stelt 11.11.11 in een nieuw rapport. Ze zouden onder meer gedwongen worden om “vrijwillige terugkeerformulieren” te ondertekenen, waarna ze met geweld de grens over gezet worden.