baselactionnetwork (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Nog een probleem met plastic: meer risico op overstromingen

Plastic vervuilt niet alleen waterlopen over de hele wereld - het verstopt ze ook. Meer dan 200 miljoen mensen lopen risico op frequentere en meer intense overstromingen omdat plastic afval de afwatering blokkeert. Geblokkeerde afwateringskanalen maken ook dat het water minder snel weg kan trekken.
UNHCR Ethiopia/ Somali refugees / J. Ose / June 2012
Nieuws

Dit jaar al meer dan een miljoen mensen op de vlucht in Somalië. Wat is er aan de hand?

Sinds het begin van dit jaar hebben meer dan een miljoen mensen hun huis moeten verlaten in Somalië door geweld of de aanhoudende droogte. Binnen Somalië zijn nu al in totaal 3,8 miljoen mensen op de vlucht, in één van de meest complexe humanitaire crises ter wereld.
Rommelle Tesoro / Pixabay
Nieuws

Broodje tonijn komt vaak met portie mensenrechtenschendingen

In de tonijnindustrie zijn mensenrechtenschendingen alomtegenwoordig, stelt een rapport van actiegroep Bloom in samenwerking met de Harvard Law School. 
Public Domain / Pixabay
Nieuws

Steeds minder boerderijen in de wereld

Tegen het einde van deze eeuw zal het aantal boerderijen in de wereld met de helft gekrompen zijn, stelt onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De overblijvende bedrijven worden steeds groter, en dat vormt risico’s voor de biodiversiteit en onze voedselsystemen.
© Dongyi Liu / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Onverwacht gevolg van de klimaatcrisis: meer piraten op zee

Met de opwarming van het oceaanwater neemt ook het aantal gevallen van piraterij toe, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Krimpende visbestanden duwen vissers sneller richting criminaliteit.
Un Photo/Isaac Billy (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Nooit eerder zoveel mensen op de vlucht in eigen land

Eind 2022 waren er wereldwijd 71,1 miljoen mensen op de vlucht in eigen land voor crisissen en conflicten. Nooit eerder waren er zoveel intern ontheemden, blijkt uit een rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) en de Noorse Vluchtelingenraad (NRC).
Albert Gonzalez Farran - UNAMID/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0
Nieuws

Goedkope ingrepen kunnen miljoen baby's per jaar redden

Tien relatief goedkope en eenvoudige ingrepen tijdens de zwangerschap zouden een miljoen gevallen van miskramen of kindersterfte kunnen voorkomen, zegt onderzoek in The Lancet. Voor nog eens 5 miljoen kinderen per jaar zou vroeggeboorte of laag geboortegewicht vermeden kunnen worden.
Pixabay
Nieuws

Hoogste aantal doodstraffen wereldwijd sinds 2017

Het aantal doodstraffen uitgevoerd in naam van de wet bereikte in 2022 het hoogste punt in vijf jaar. Landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de stijging. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in zijn jaarlijks rapport.
Marie Cacace / Oxfam International / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

AZG: ‘Elke dag 48 nieuwe slachtoffers van seksueel geweld in kampen Oost-Congo’

Artsen Zonder Grenzen trekt aan de alarmbel wegens het grote aantal gevallen van seksueel geweld in de vluchtelingenkampen in Oost-Congo. De regio wordt geplaagd door gevechten tussen milities en het regeringsleger.
© Dominic Chavez/World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Al acht jaar stilstand in strijd tegen kinder- en moedersterfte

Sinds 2015 is er geen verbetering merkbaar in de strijd tegen kinder- en moedersterfte wereldwijd, waarschuwen de Verenigde Naties. Door een gebrek aan investeringen sterven jaarlijks 4,5 miljoen moeders en baby’s door vermijdbare complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling.
Albert Gonzalez Farran, UNAMID/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0
Nieuws

Geweld in Soedan steeds meer voelbaar in buurlanden

Het geweld in Soedan jaagt nu dagelijks duizend mensen de grens over. Ook in buurlanden als Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn de gevolgen steeds meer voelbaar.
© Alisdare Hickson/WikiCommons
Nieuws

Oegandees parlement keurt gewijzigde antihomowet goed

Het Oegandese parlement heeft dinsdag een omstreden wetsvoorstel goedgekeurd dat voorziet in bijzonder zware straffen voor homoseksualiteit. Onder druk van de internationale gemeenschap had president Museveni het initiële wetsontwerp aangepast, maar de meest extreme maatregelen blijven overeind.

Pagina's