© Bart Lasuy
Interview

‘Wij willen de mensheid redden als de grote klimaatvervuilers ons daarvoor betalen’

Congo is een grootmacht op vlak van klimaatregulering. Congolese politici zijn zich daarvan steeds meer bewust en eisen nu boter bij de vis. Maar rijke landen leggen vooralsnog weinig geld op tafel, ziet milieuminister Ève Bazaiba. ‘We zullen het milieu niet beschermen met onze eigen goede wil.’
© Bamko, AZANGOUNON
Interview

Activiste Mireille-Tsheusi Robert over 125 jaar AfricaMuseum: ‘Het was nooit onze bedoeling om het plat te branden’

Vijf jaar na de heropening van het AfricaMuseum in Tervuren blaast de instelling 125 kaarsjes uit. Gefeest wordt er niet, wel gepraat. Ook met Mireille-Tsheusi Robert, die 25 jaar weigerde te betalen voor een ticket en clandestien gidste. ‘Want je betaalt toch ook niet voor een gestolen Ferrari?’     
Roger H. Ghoun / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Opinie

‘De Arabische Lente is slechts een verre herinnering voor de gemuilkorfde Tunesische pers’

Sinds president Saïed in 2019 aan de macht kwam, zijn de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Tunesië steeds verder ingeperkt. Analisten Jacob Høigilt en Kjetil Selvik fileren het medialandschap van een Tunesische democratie in verval. 
Pixabay
Nieuws

Onvoorspelbare ‘flitsdroogtes’ nemen ook in Europa snel toe

‘Flitsdroogtes’, plotselinge droogtes die moeilijk te voorspellen zijn, zullen door de opwarming van de aarde steeds vaker voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oklahoma dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
baselactionnetwork (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Nog een probleem met plastic: meer risico op overstromingen

Plastic vervuilt niet alleen waterlopen over de hele wereld - het verstopt ze ook. Meer dan 200 miljoen mensen lopen risico op frequentere en meer intense overstromingen omdat plastic afval de afwatering blokkeert. Geblokkeerde afwateringskanalen maken ook dat het water minder snel weg kan trekken.
UNHCR Ethiopia/ Somali refugees / J. Ose / June 2012
Nieuws

Dit jaar al meer dan een miljoen mensen op de vlucht in Somalië. Wat is er aan de hand?

Sinds het begin van dit jaar hebben meer dan een miljoen mensen hun huis moeten verlaten in Somalië door geweld of de aanhoudende droogte. Binnen Somalië zijn nu al in totaal 3,8 miljoen mensen op de vlucht, in één van de meest complexe humanitaire crises ter wereld.
© Iratxe Alvarez
Essay

In memoriam: Kris Berwouts

Eind april overleed Kris Berwouts in Lapland. MO*lezers hebben hem jarenlang gekend als de expert die ons hielp om Centraal-Afrika beter te volgen en te begrijpen. Ex-hoofdredacteur Gie Goris schreef een persoonlijke hommage.
© Eveline Gerritsen
Reportage

Zimbabwanen zijn binnenkort niet meer welkom in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika was lange tijd een veilig toevluchtsoord voor vele Zimbabwanen, maar daar komt binnenkort verandering in. Het systeem dat hun een speciaal verblijfsstatuut verleent, gaat vanaf 30 juni op de schop. Zimbabwanen bereiden zich voor op een massale terugkeer.
Rommelle Tesoro / Pixabay
Nieuws

Broodje tonijn komt vaak met portie mensenrechtenschendingen

In de tonijnindustrie zijn mensenrechtenschendingen alomtegenwoordig, stelt een rapport van actiegroep Bloom in samenwerking met de Harvard Law School. 
Public Domain / Pixabay
Nieuws

Steeds minder boerderijen in de wereld

Tegen het einde van deze eeuw zal het aantal boerderijen in de wereld met de helft gekrompen zijn, stelt onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De overblijvende bedrijven worden steeds groter, en dat vormt risico’s voor de biodiversiteit en onze voedselsystemen.
© Dongyi Liu / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Onverwacht gevolg van de klimaatcrisis: meer piraten op zee

Met de opwarming van het oceaanwater neemt ook het aantal gevallen van piraterij toe, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Krimpende visbestanden duwen vissers sneller richting criminaliteit.
© Marlies Geyskens
Reportage

‘Als je de juiste mensen niet kent, raak je in Kinshasa heel moeilijk aan een job’

Kinshasa heeft een bijzonder jeugdige bevolking. Maar heel wat jongeren in de Congolese hoofdstad hebben het knap lastig om werk te vinden. Zelfs wie een universitair diploma op zak heeft vindt nauwelijks een baan. Kan inzetten op ondernemerschap helpen om de hoge werkloosheidscijfers te drukken?

Pagina's