Unesco (CC0)
Nieuws

Roma nog steeds ernstig gemarginaliseerd in Europa

Roma hebben nog steeds een grote achterstand op vlak van scholing, arbeidsparticipatie en toegang tot gezondheidszorg. Ondanks maatregelen is er op sommige terreinen zelfs een achteruitgang waarneembaar.
© Kristof Clerix
Nieuws

De Albanese maffia in België

In de eerste helft van 2014 stuurde het federaal parket vier rogatoire commissies naar Albanië. De verbindingsofficier van de Belgische politie in Albanië opende vorig jaar 139 nieuwe dossiers rond informatie-uitwisseling. En de voorbije drie jaar voerde de federale politie 443 onderzoeken naar Albanese verdachten. MO* sprak met de federale politie ...
CC stalkERR
Nieuws

Adriatische landen sluiten milieuverdrag

Acht landen in Zuidoost-Europa hebben deze week een belangrijk verdrag ondertekend waarin ze de bescherming van het milieu centraal stellen in hun ontwikkeling. Ze richten ook een netwerk van vijftien beschermde gebieden op.
Erik Stewart (cc)
Nieuws

Socialistische Partij eindigt parlementsboycot in Albanië

In Albanië keert de Socialistische Partij na een afwezigheid van drie maanden terug naar het parlement. Zo wil ze de kansen op EU-lidmaatschap van de Balkanstaat gaaf houden. Aanleiding voor de boycot was de fel gecontesteerde uitslag van de lokale verkiezingen in de hoofdstad Tirana.
Nieuws

Spanning stijgt in aanloop naar Albanese verkiezing

Op 8 mei vinden er lokale verkiezingen plaats in Albanië. De campagnestrijd woedt volop en spanningen hebben al meermaals geleid tot geweld in de hoofdstad Tirana. Ondertussen blijft de twijfel bestaan of deze verkiezingen zullen voldoen aan de internationale standaarden.
Nieuws

Albanezen vrijdag opnieuw de straat op

De Albanese oppositie wil vrijdag een nieuwe demonstratie houden, ondanks het feit dat afgelopen vrijdag drie demonstranten omkwamen bij protesten tegen de regering.
Kristof Clerix
Nieuws

Politieke heibel in Albanië

De socialistische oppositiepartij in Albanië heeft vrijdag meer dan 200.000 mensen op de been gekregen in de Albanese hoofdstad Tirana om op te roepen tot volledige transparantie van de verkiezingsuitslagen van juni 2009. De leider van de socialistische partij eist een gedeeltelijke hertelling van de stemmen.
Nieuws

Islamitische Balkanlanden grijpen naast Europese visumversoepeling

De Europese Commissie wil de visumplicht afschaffen voor Servië, Macedonië en Montenegro. Albanië, Bosnië en Kosovo vervullen de voorwaarden daartoe nog niet, vindt Brussel. Dat leidt tot boosheid in die landen, waar veel moslims leven.
Nieuws

Balkan-inwoners verdeeld over Europese toetreding

Albanezen en Kosovaren kijken reikhalzend uit naar de EU, Kroaten en Bosniërs zijn dan weer erg sceptisch over toetreding. Intussen vechten Albanese politici een bittere strijd uit over een nieuwe kieswet.
Nieuws

Albanese gedetineerden zullen in toekomst straf uitzitten in thuisland

België en Albanië hebben een politiek akkoord bereikt over het overbrengen van gedetineerden naar gevangenissen in hun thuisland zonder voorafgaande toestemming van de gevangene. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in Tirana bekend na een onderhoud met de Albanese minister van Justitie. Zodra het politiek akkoord in een concre ...
Kristof Clerix
Nieuws

België krijgt diplomatieke vertegenwoordiging in Albanië

België gaat in september een consulaire vertegenwoordiging openen in Albanië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in Tirana aangekondigd na een bilateraal onderhoud met zijn Albanese collega Luzlim Basha.
Nieuws

Albanië wil toeristen lokken met blauwe vlag

De zuidelijke stranden in Albanië lonken naar de 'Blauwe Vlag', een erkenning voor een uitstekende waterkwaliteit. Maar om die felbegeerde toeristische troefkaart in handen te krijgen, moet de Albanese overheid wel het groeiende afval- en rioleringsprobleem onder controle krijgen.

Pagina's