Tarang hirani (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

India legt mensensmokkel aan banden

Het Indiase kabinet heeft de weg vrijgemaakt naar de langverwachte Wet op de Mensensmokkel. Wie meewerkt aan mensenhandel met het oog op bedelarij, prostitutie, een huwelijk of illegale arbeid, riskeert tien jaar cel.
Juanedc.com (CC BY 2.0)
Nieuws

Qatar lijdt onder blokkade en vraagt EU om hulp

Volgens Dr Ali al Marri, voorzitter van de Qatarese Nationale Mensenrechtencommissie (NHRC), worden de mensenrechten in Qatar massaal geschonden als gevolg van de blokkade die het land is opgelegd. Hij vraagt het Europees parlement om stelling te nemen.
© Tine Danckaers
Nieuws

Executies in Bahrein: ‘Een donkere dag voor mensenrechten’

In Bahrein werden heel recent drie opposanten geëxecuteerd, na “bekentenissen” onder foltering. De spanning bij oppositiegroepen en activisten loopt hoog op. Er wordt luidop gepleit voor gewelddadig verzet.
Ministerie van Buitenlandse Zaken  (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

CrowdVoice: Bahreins nieuwsplatform tegen censuur

Dat mainstream media wel eens tekortschieten, is nauwelijks nieuws. Heel wat verhalen en gebeurtenissen komen niet in beeld. Ook door de censuur in verschillende landen krijgt niet iedereen het hele verhaal te zien. Daar wil CrowdVoice iets aan veranderen.
Al Jazeera English (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Bahreinse rechtbank ontbindt oppositiebeweging

De Bahreinse rechtbank heeft op 17 juli de sjiitische oppositiebeweging Al Wefaq ontbonden omdat 'ze zou bijdragen aan geweld en terrorisme'. Het soennitische minderheidsregime tolereert geen elke vorm van tegenstand. Enkele tientallen individuen raakten ook al hun Bahreinse nationaliteit kwijt.
Tribes of the World (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Golfstaten en Syriërs: moslims onder elkaar?

De Golfstaten hebben zich niet onderworpen aan het Vluchtelingenverdrag van de VN. Tot nu toe verkiezen deze landen om geen Syrische vluchtelingen op te vangen, ondanks hun fysieke, culturele, religieuze en taalkundige nabijheid.
Interview

Maryam al-Khawaja: 'Syrisch scenario mogelijk in Bahrein'

MO* sprak met Maryam al-Khawaja, een prominente mensenrechtenactiviste uit Bahrein. Ze klaagt aan hoe westerse regeringen twee ogen dichtknijpen voor de talrijke mensenrechtenschendingen in Bahrein, en benadrukt het gevaar van een Syrisch scenario van radicalisering en conflict in haar land. 'Wat gebeurt er als mensen in een hoek worden geduwd? Ze ...
(c) FIDH
Nieuws

Bahreinse mensenrechtenactivist Nabeel Rajab opnieuw gearresteerd

De prominente Bahreinse mensenrechtenactivist Nabeel Rajab is gisterennamiddag in Bahrein opnieuw gearresteerd. Rajab was net terug van een reis door de EU om de mensenrechtensituatie in zijn land aan te klagen. MO* publiceerde vorige week nog een artikel over het bezoek van Rajab aan het Europees parlement in Brussel.
Foto door Nabeel Rajad
Nieuws

‘36 bouten om zijn gezicht te reconstrueren’

‘Europese lidstaten tolereren flagrante mensenrechtenschendingen in Bahrein’, zegt de Bahreinse mensenrechtenactivist Nabeel Rajab op 24 september in het Europese parlement in Brussel. Rajab, die er zelf twee jaar cel op heeft zitten wegens een "foute tweet", roept het Westen op om mensenrechten voor economische belangen in de ...
CC Mahmood Al-Yousif
Nieuws

Bahrein zet hoge Amerikaanse diplomaat het land uit

Bahrein heeft gisteren een hoge Amerikaanse diplomaat gesommeerd het land te verlaten, een stap die hevig protest uit Washington oproept. Het incident illustreert de gespannen verhouding tussen de door soennieten geleide regering en de sjiitische meerderheid in het land.
Reuters/Hamad I Mohammed
Nieuws

Bahrein, strategisch doodgezwegen

In Bahrein wordt ondanks de zware repressie nog bijna dagelijks in 25 dorpen betoogd. Sinds dag één van de revolutie, februari 2011, eisen burgers dat de koning zijn belofte uit 2001 nakomt en Bahrein hervormt tot een echte constitutionele monarchie.
Santiago Armas/Presidencia de la República
Nieuws

Ook Qatar wil meer controle over online media

In Qatar staat de regering op punt een reeks maatregelen in te voeren die haar controle over online media aanzienlijk zal vergroten. Iedereen die berichten post die door de overheid beschouwd worden als ‘bedreigingen voor de staatsveiligheid of de algemene orde’ kan voortaan streng bestraft worden. Het nieuwe wetsvoorstel maakt duidelijk dat ook Qa ...

Pagina's