Cassidy Joyes / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Gletsjermeren zwellen met 50 procent aan

Het volume water in gletsjermeren wereldwijd is in dertig jaar met de helft toegenomen, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De snel aanzwellende meren vormen een gevaar voor overstromingen stroomafwaarts.
public domain (CC0)
Nieuws

Tijger maakt opmerkelijke comeback in vijf landen

In Bhutan, China, India, Nepal en Rusland maakt de tijger een opmerkelijke comeback. Het Wereldnatuurfonds spreekt van een succesverhaal, maar waarschuwt voor de stroperij in andere delen van Azië.
Rob Oo CC BY 2.0
Nieuws

Bosrijke landen rekenen op klimaatgeld

Suriname en andere bosrijke landen willen dat de internationale gemeenschap zich meer bewust wordt van de belangrijke rol die bomen spelen in de strijd tegen klimaatverandering. De wereld mag daar best wat voor betalen, vinden ze.
EU Civil and Humanitarian Aid Program CC BY-ND 2.0
Nieuws

Het Chinees-Indiase grensconflict is een trage milieuramp

De concurrentie tussen China en India over hun gedeelde grens in de Himalaya zal niet snel leiden tot een militair of nucleair conflict, maar het creëert wel een trage milieucatastrofe, waarschuwt Ruth Gamble, historicus aan de Universiteit van La Trobe in Melbourne.
Panky2sharma
Nieuws

Chinese en Indiase militairen tegenover elkaar in grensconflict met Bhutan

Al wekenlang lopen de spanningen hoog op in het gebied waar de grenzen van China, India en Bhutan samenkomen. Chinese en Indiase militairen staan daar al meer dan een maand tegenover elkaar. Aan beide kanten zouden 300 tot 400 troepen paraat staan. Op sommige plekken staan de troepen letterlijk tegenover elkaar op slec ...
Christopher Michel (CC BY 2.0)
Nieuws

Bhutan, de beste klimaatleerling van de klas

Het koninkrijkje Bhutan in de Himalaya is het meest klimaatvriendelijke land ter wereld. Het absorbeert drie keer meer CO2 dan het uitstoot, en dat is vooral te danken aan de wouden.
Nissan
Nieuws

Bhutan wil alle auto's elektrisch

Het kleine Himalayastaatje Bhutan kiest resoluut voor de elektrische wagen. Het sloot met autofabrikant Nissan een contract af voor elektrische auto's en infrastructuur.
Nieuws

Bhutan geeft wereldleiders lessen in geluk

Wat is belangrijker in het leven, geluk of geld? Als het van het kleine koninkrijk Bhutan afhangt, zou de wereld wat meer aandacht mogen besteden aan deze eeuwenoude vraag.
Nieuws

Bhutan houdt deur dicht voor gevluchte burgers

De regering van Bhutan heeft afgelopen week opnieuw de deur dichtgegooid voor de tienduizenden Bhutaanse vluchtelingen die soms al decennia in vluchtelingenkampen in Nepal zitten.
Nieuws

"Spreek liever over Bruto Nationaal Geluk"

Bhutan, een minuscuul koninkrijkje in Azië, hanteert geen ontwikkelingsmodel op basis van bruto binnenlands product, want dat "leidt tot consumentisme", zegt eerste minister Thinley. Het land werkt aan ontwikkeling op basis van “bruto binnenlands geluk”.
Nieuws

Bhutaanse vluchtelingen vertrekken uit Nepal

Er komt een einde aan een van de langst aanslepende vluchtelingendrama’s in Azië. Na bijna twintig jaar kunnen tienduizenden Bhutaanse vluchtelingen hun ellendige kampleven in het zuidoosten van Nepal ruilen voor een nieuwe start in Noord-Amerika en een aantal andere rijke landen. De eerste, meest kwetsbare vluchtelingen zijn al weg.
Nieuws

Bhutaanse vluchtelingen niet welkom in België

Een aantal Europese landen hebben zich opgegeven als gastland voor de 107.000 staatloze Bhutanen in Nepal. België blijft als land zonder hervestigingsbeleid aan de zijlijn staan.