CC0
Nieuws

Globalisering bracht ongelijkheid, brengt deglobalisering oorlog?

Sinds 1990 leven we in de globalisering – een tijdperk van economische openheid die de wereld almaar kleiner maakt. John Vandaele dompelde zich onder in de mondiale rapporten en geeft hier zes cijfers die duidelijk maken dat de globalisering afkalft. En dat is niet per se een reden tot juichen.  
Joann Pittman (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Fijnstof is al na één dag dodelijk voor ouderen

Fijnstof blijkt nu ook op zeer korte termijn dodelijk te zijn, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Veel 65-plussers overlijden al één dag nadat ze aan fijnstof zijn blootgesteld.
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Mogherini zet Trump op zijn plaats: atoomakkoord met Iran wérkt

Donald Trump lanceerde dinsdag een frontale aanval op het nucleair akkoord met Iran. Na een bijeenkomst van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, Duitsland, Iran en de EU, zette Federica Mogherini woensdagavond de puntjes op de i: het nucleair akkoord werkt, iedereen erkent dat, en dat is een belangrijk strategisch gegeven in de wereld v ...
Nieuws

China en VS halen Europa snel in op vlak van schone energie

Schone energiebronnen zijn wereldwijd sterk in opmars, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap. Maar Europa verliest terrein en dreigt op de derde plaats te belanden, na China en de VS.
NoBorder Network (CC BY 2.0)
Nieuws

Eén jaar na Lampedusa: EU nog steeds op zoek naar krachtdadig beleid

Op 3 oktober 2014 was het één jaar geleden dat 500 bootvluchtelingen om het leven kwamen bij een scheepsramp nabij het Italiaanse eiland Lampedusa. Italë besliste in de nasleep hiervan Operatie 'Mare Nostrum' te ontplooien, maar de respons van de Europese Unie en haar lidstaten kwam traag op gang. Mare Nostrum zou vanaf 1 november 2014 vervangen wo ...
CC Luc Forsyth
Nieuws

"VS misbruiken handelsgesprekken om klimaatplannen EU te verzwakken"

De Verenigde Staten en Canada gebruiken onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord om de Europese klimaatdoelstellingen onder druk te zetten. Dat zeggen verschillende grote milieuorganisaties op basis van een nieuw rapport.
CC Apostolos
Nieuws

Europese IMF-bestuurders beschermden de banken maar troffen de Grieken

MO* kreeg een hoogst vertrouwelijk document in handen dat toont hoeveel vragen er in de bestuursraad van het Internationaal Muntfonds leefden over de aanpak van de Griekse schuldencrisis. 
Nieuws

Europees pesticideverbod bedreigt strijd tegen malaria

De Europese Unie stelt binnenkort een verbod in op het gebruik van een aantal pesticiden die schadelijk zijn voor de menselijke voortplanting en het milieu, maar wetenschappers vrezen dat daarmee ook de strijd tegen malaria in gevaar komt.
Nieuws

China ziet kansen in verdeeldheid EU-VS

De meningsverschillen tussen de EU en de VS over de beste manier om de economie aan te zwengelen, doen de speculaties toenemen over een mogelijke mislukking van de G20-top van begin april in Londen. Die mislukking zou China wel eens goed kunnen uitkomen.