Jeff Walker/CIFOR / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Inheemse bevolking in Gabon weet meer over de natuur dan de wetenschap

De inheemse bevolking van de oerwouden van Gabon heeft meer kennis van planten en dieren dan in de academische literatuur bekend is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat ecologen in Gabon hebben uitgevoerd.  
Foto: Cambridge University
Nieuws

Stropers azen op Afrikaanse schubdieren nu Aziatische soorten zijn verdwenen

Nigeria heeft in tien jaar tijd een explosie gezien in de illegale export van schubdieren naar Oost-Azië. Omdat Aziatische soorten zeldzaam geworden zijn, kijkt de zwarte markt nu richting Afrika. 
Rob Oo CC BY 2.0
Nieuws

Bosrijke landen rekenen op klimaatgeld

Suriname en andere bosrijke landen willen dat de internationale gemeenschap zich meer bewust wordt van de belangrijke rol die bomen spelen in de strijd tegen klimaatverandering. De wereld mag daar best wat voor betalen, vinden ze.
Foreign and Commonwealth Office CC BY 2.0
Analyse

Waarom de coup in Gabon als een verrassing kwam

De poging tot een staatsgreep in Gabon vorige week kwam voor velen als een verrassing. Het Afrikaanse land is economisch sterk en relatief stabiel. Toch waren er enkele signalen, zeggen Clayton Besaw en Jonathan Powell van de University of Central Florida.
© CAFonline
Nieuws

Africa Cup 2017: Stilstand in plaats van vooruitgang voor gastland Gabon

Onder een schaduw van politieke en economische onrust speelde Gabon drie weken lang gastheer van de Africa Cup.  Op organisatorisch vlak lijkt de erfenis voor het gastland klein te zijn. Als de stofwolken van het voetbalfeest langzaam zullen optrekken, groeit het toernooi vermoedelijk uit tot een vloek in plaats van een zegen voor president Bo ...
© Reuters
Nieuws

Bloedige clash in Gabon na winst zittende president met stalinistische scores

De verkiezingen in Gabon afgelopen zaterdag veroorzaakten heel wat sociale onrust. Toen de resultaten woensdag bekend werden gemaakt, meenden heel wat Gabonese bewoners dat de overheid de uitslag vervalste en gingen daarom uit protest massaal straat op. Daarbij werd het parlementsgebouw in brand gestoken, waarna de presidentiële veiligheidstroepen ...
Desmond Brown/IPS
Nieuws

Regen verandert Caraïben in toxisch bad

De klimaatverandering en de daarbij horende veranderende weerspatronen hebben nog een extra onaangename bijwerking in Caraïbische landen zoals Jamaica en Guyana. Bij hevige regenval vermengt het afval- en rioolwater zich met oppervlaktewater.
Opinie

Gabon’s hete herfst

De onvrede in Gabon smeult nog na sinds de presidentsverkiezingen van 2009. De verkiezing van president Ali-Ben Bongo Ondimba blijft voor velen geassocieerd met fraude wat zijn geloofwaardigheid en autoriteit ondermijnt. Als opvolger van zijn dictatoriale vader was Ali Bongo om te beginnen al niet de juiste persoon. De recente roep van de oppositie ...
Nieuws

Groot-Brittannië en VS werken aan drijvende windmolens

De Amerikaanse minister van energie Steven Chu en zijn Britse collega Edward Davy investeren samen in de ontwikkeling van drijvende windmolens. Die kunnen veel dieper in zee geplaatst worden en makkelijker onderhouden worden.
Opinie

Olie in het democratisch spel

Nu zondag zult u weer eens van het West-Afrikaanse land Gabon horen. Was het de vorige keer het overlijden van president Omar Bongo Ondimba, nu zijn het de verkiezingen voor de opvolging.
Nieuws

Gabonezen bellen voor goede gezondheid

Alle Gabonezen bellen straks voor het goede doel. Het land zet een algemene ziekteverzekering op die gefinancierd zal worden door de drie aanbieders van mobiele telefonie in het land. Die bedrijven steigeren, net als de oppositie.
Nieuws

"Centraal-Afrika's mooiste waterval" in gevaar

De watervallen van Kongou, de mooiste van Centraal-Afrika, zijn in gevaar. Plannen voor een dam die stroom moet leveren aan een Chinees mijnbouwproject zorgen voor controverse. Milieugroeperingen vrezen dat de bouw van de dam een negatieve impact zal hebben op het omringende Ivindo park.