Manuel de Sousa / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

Portugal laat schuld Kaapverdië vallen in ruil voor klimaatactie

Portugal en zijn voormalige kolonie Kaapverdië zijn overeengekomen om de schuld die de eilandengroep in het verleden heeft opgebouwd, kwijt te schelden in ruil voor een storting in een klimaat- en milieufonds. 
CC0
Nieuws

Afrikanen zien levensverwachting met 10 jaar stijgen

De gezonde levensverwachting van Afrikanen is met gemiddeld 10 jaar gestegen sinds het jaar 2000. De levensverwachting in Afrika als regio is daarmee de grootste stijger ter wereld.
Jeff Attaway (CC BY 2.0)
Opinie

‘De kusten van West-Afrika zijn in gevaar’

De klimaatverandering bedreigt alle kustgebieden ter wereld, ook de West-Afrikaanse. Volgens onderzoekers van het Franse Institut de Recherche pour le Développement (IRD) zijn er drie scenario’s. Slechts één garandeert een goede afloop, schrijft onderzoeker Olusegun Dada in een opiniestuk.
Delta News Hub / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Afrika krijgt nog deze maand 90 miljoen vaccins geleverd

Nog deze maand zal gestart worden met de verzending van 90 miljoen COVID-vaccins naar verschillende Afrikaanse landen. Het moet de grootste vaccinatiecampagne ooit worden op het continent, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Fonthip Ward / Pixabay
Opinie

Voor paradijselijke reisbestemmingen ligt economische ramp op de loer

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken eisen een zware tol van de toeristische sector. Vooral het internationale toerisme zal zware klappen krijgen, zegt Pamela Coke-Hamilton van de VN-conferentie inzake handel en ontwikkeling (Unctad). Voor sommige van de paradijselijke reisbestemmingen ligt een economische ramp op de l ...
Senorhorst Jahnsen CC BY 2.0
Nieuws

Handel tussen China en Mozambique kent groei van 45 procent

Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar is de handel tussen China en de landen die Portugees als officiële taal hebben met 21,5 procent gegroeid. De grootste toename was weggelegd voor de relatie China-Mozambique, goed voor een groei van 45 procent.
Nieuws

Europa vist Afrikaanse kustwateren leeg

Grote Europese schepen vissen de wateren voor de West-Afrikaanse kusten leeg. De visbestanden gaan er zienderogen achteruit. Dat heeft ook een enorme impact op het leven van de traditionele vissers in landen als Senegal, Mauritanië en Kaapverdië.

Kaapverdisch succesverhaal in de strijd tegen honger

De Millenniumdoelstellingen zijn brandend actueel maar vooralsnog zijn de geboekte successen gering. Toch gaat het in sommige landen de goede kant op, zoals in Kaapverdië. De regering daar besliste om het nationale programma van het World Food Programma (WFO) voor schoolmaaltijden voortaan volledig zelf te beheren. Deze beslissing is een essentië ...
Nieuws

Kaapverdië wordt Europees laboratorium voor flexibele migratie

De Europese Unie heeft een pilootprogramma met Kaapverdië opgezet dat migranten uit de arme eilandstaat toelaat makkelijk heen en weer te reizen tussen Kaapverdië en de EU. Aan de driejarige proef, die in januari 2009 van start gaat, nemen voorlopig Portugal, Spanje, Frankrijk en Luxemburg deel.
Nieuws

Kaapverdië: Vissers zonder zee

Een beeld vertelt niet altijd meer dan duizend woorden. Dat blijkt uit de fotoreportage van Tim Dirven. De Kaapverdische vissers en hun vrouwen zien er prachtig uit, maar de regering ontzegt hen de toegang tot hun eigen, vruchtbare visgronden, omdat buitenlandse industriële vissersboten exclusieve rechten kochten.