Chris Shervey (CC BY 2.0)
Analyse

Er schort wat aan de katoenteelt en zowat alle grote modemerken blijken daar bij betrokken

‘Katoen is een van de meest intensieve, vernietigende teelten op de wereld. Een T-shirt van 200 gram heeft 2000 liter water nodig.’ En er is meer, stellen ngo’s, want een op de vijf katoenenkledingstukken blijkt gelinkt te zijn aan dwangarbeid.
Nieuws

Gevangenen Kazachstan snijden buik open uit protest

Honderden gevangenen in Kazachstan hebben al hun buik opengesneden uit protest tegen de erbarmelijke omstandigheden in de gevangenissen. Het Centraal-Aziatische land ligt al jaren onder vuur voor mensenrechtenschendingen.
Nieuws

Persvrijheid in Centraal-Azië verder beknot

Woensdag werd een Oezbeekse fotografe veroordeeld wegens laster en vorige week werd een fototentoonstelling in Kirgizië gesloten. Het lijkt alsof deze Centraal-Aziatische ex-sovjetrepublieken overgeschakeld zijn op de vervolging van het beeld in plaats van het woord.
Analyse

Kazachstans controversiële OVSE-voorzitterschap

In 2010 is Kazachstan voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Het is de eerste keer dat een voormalige Sovjetrepubliek die eer te beurt valt. Dat uitgerekend Astana het voorzitterschap mag waarnemen van een internationale organisatie die democratie en mensenrechten wil promoten, leidt tot heel wat wenkbrauwge ...
Analyse

Getouwtrek om water in Centraal-Azië

Op maandag 17 januari brak een vuurgevecht uit tussen grenswachters van de voormalige Sovjetrepublieken Kirgizstan en Oezbekistan. De groeiende spanningen tussen de Centraal-Aziatische landen zijn sterk gelinkt aan een falend waterbeleid.
Nieuws

Asbestoplossing gezocht in Kazachstan

In Astana, de hoofdstad van Kazachstan, vond een open debat plaats rond het gebruik van asbest en andere organische verontreinigende stoffen.
Nieuws

Aralmeer begint opnieuw vol te lopen

Het Aralmeer in Centraal-Azië, ooit het vierde grootste meer ter wereld, was tijdens het Sovjetbewind tot minder dan een kwart van zijn oorspronkelijke grootte gereduceerd. Maar een reddingsplan voor het noordelijke deel lijkt te werken: het meer stroomt weer vol, en het ecosysteem lijkt zich stilaan te herstellen.
Nieuws

Aidsprobleem groeit in voormalige Sovjet-republieken

Het aantal HIV-besmettingen in Centraal-Azië is in vijf jaar tijd sterk gegroeid. Het virus treft vooral drugsverslaafde, werkloze, jonge mannen tussen 20 en 29 jaar. Regeringen en niet-gouvernementele organisaties in de regio maken zich zorgen.
Nieuws

Kazachse oppositie weggeblazen

De partij van de Kazachse president Nursultan Nazarbayev, de Nationaal Democratische Partij Nur Otan, heeft alle zetels in het parlement veroverd. De oppositiepartijen haalden de kiesdrempel van 7 procent niet.
MO*
Nieuws

Kazachen naar de stembus

Kazachstan trekt vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De Kazachse president Nursultan Nazarbayev kondigde op 20 juni vervroegde verkiezingen aan omdat het parlement wijzigingen in de grondwet had goedgekeurd. De uitslag is nu al bekend.
Nieuws

Hoop voor het Aralmeer in Kazachstan

Het water in het noordelijk deel van het Aralmeer in Kazachstan is gestegen en ook vissen hebben hun weg teruggevonden naar het meer, zo meldt de overheid van Kazachstan. Dat is een opmerkelijk resultaat omdat meerdere internationale experts het meer verloren waanden.
Nieuws

Balkhashmeer dreigt tweede Aralmeer te worden

Het Balkhashmeer, een van de grootste meren op aarde, dreigt een dode zone te worden. De gevolgen daarvan zouden merkbaar zijn in heel Centraal-Azië.

Pagina's