Alejo Reinoso (Unsplash)
Nieuws

Kledingmerken beloven je afdankertjes te recycleren, maar dumpen ze vaak in Afrika

Als je kleren gaat shoppen, stellen steeds meer kledingmerken voor om je oude spullen terug te nemen. Ze geven je er zelfs korting voor als je iets binnenbrengt. Maar die kleren komen vaak niet goed terecht, zegt de Nederlandse ngo Changing Markets Foundation.
Magharebia.com (CC BY 2.0)
Nieuws

Journalisten onder vuur in de Sahel

Door de opmars van jihadisme en militaire junta’s wordt het steeds gevaarlijker om journalistiek te bedrijven in de Sahel-regio. Dat staat in een nieuw rapport van Reporters Zonder Grenzen (RSF). 
© CE/ECHO/Anouk Delafortrie (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Sahel begint verzwakt aan “hongerseizoen”

Het zogenaamde hongerseizoen in de Sahel zal dit jaar waarschijnlijk heviger zijn dan andere jaren. Door de coronapandemie en de bijhorende inflatie begint de bevolking verzwakt en verarmd aan de jaarlijks terugkerende periode van voedselonzekerheid.
Jeff Attaway (CC BY 2.0)
Opinie

‘De kusten van West-Afrika zijn in gevaar’

De klimaatverandering bedreigt alle kustgebieden ter wereld, ook de West-Afrikaanse. Volgens onderzoekers van het Franse Institut de Recherche pour le Développement (IRD) zijn er drie scenario’s. Slechts één garandeert een goede afloop, schrijft onderzoeker Olusegun Dada in een opiniestuk.
AK Rockefeller / Flickr (CC-BY-SA-2.0)
Interview

Boko Haram en de staat van terreur in West-Afrika: ‘We mogen niet doen alsof dit ons niet raakt’

Volgens de Global Terrorism Index daalt het aantal wereldwijde slachtoffers door terrorisme voor het vijfde jaar op rij. Maar de lokale realiteit in Afrikaanse landen in en rond de Sahel-regio vertellen een ander verhaal. MO* sprak hierover met terrorisme-expert Peter Knoope.
UNICEF Ethiopia / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Donorhulp stort in terwijl vraag piekt

Door de COVID-19-pandemie is de behoefte aan humanitaire hulp met 25 procent gestegen. Tegelijkertijd geven landen steeds minder hulpgeld, blijkt uit een nieuw rapport.
H6 Partners / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Vrees voor 50 procent meer kinder- en moedersterfte

COVID-19 haalt vooral in Afrika gezondheidswerkers weg bij kraamzorg. Dat vergroot het gevaar voor zwangere vrouwen en pasgeborenen aanzienlijk, blijkt uit een rapport.
Mark Caldicott / Pixabay
Analyse

Chinese vissersvloot bedreigt visbestanden in ontwikkelingslanden

In veel geïndustrialiseerde landen, vooral in China, zijn de visbestanden uitgeput. De Chinese vissersvloten trekken daarom naar de territoriale wateren van lage-inkomenslanden om aan de groeiende vraag te voldoen.
Gia Conte-Patel / Pixabay
Opinie

Staan de Afrikaanse miljoenensteden op ontploffen?

Kunnen de Afrikaanse steden hun bevolkingsexplosie wel aan? Het probleem zit anders in elkaar dan vaak gedacht, volgens Irène Salenson, urbaniste en onderzoekster bij het Franse Agentschap voor Ontwikkeling (AFD). Alleen overheidsinitiatieven kunnen de hele bevolking van huisvesting verzekeren.
© Memisa
Opinie

Mauritanië: hoe enkele WhatsApp-berichten een mutualiteit nieuw leven kunnen inblazen

Solidariteit kan de gezondheidsdekking versterken, merkt Isabelle De Mûelenaere, projectverantwoordelijke bij de ngo Memisa. De organisatie organiseert lokale gezondheidszorg, en via WhatsApp spoort ze de 200.000 mensen van de Mauritaanse diaspora aan om familieleden in hun thuisland vooruit te helpen.
© KU Leuven - Rob Stevens
Interview

KU Leuven overhandigt eredoctoraat aan Biram Dah Abeid, invloedrijk antislavernij-activist

Anno 2019 plaatsnemen tegenover een antislavernij-activist: het voelt aan als een anachronisme. Hoewel het Mauritanië — als allerlaatste ter wereld — de slavernij afschafte in 1981, leeft er volgens Biram Dah Abeid nog steeds twintig procent van de bevolking als slaaf.
© Dieter Telemans
Analyse

Klimaatmigratie: ‘Als de vissen wegtrekken, trekken wij mee’

Klimaatverandering drijft mensen zelden naar andere landen, wel naar dorpen verderop. Gepland verhuizen is de essentie van migratie als adaptatiestrategie. Maar plannen kost geld. En dat is makkelijker in Nederland dan in Bangladesh.

Pagina's