CC Nasa / IPS
Nieuws

Met gletsjers verdwijnt belangrijke buffer tegen droogte in Azië

Het smeltwater uit de gletsjers in het Aziatische hooggebergte levert water voor zo’n 221 miljoen mensen. Maar die watervoorraad is snel aan het krimpen, blijkt uit een Brits onderzoek. 
© 2017 Steve Swerdlow
Nieuws

Media krijgen iets meer ruimte in Oezbekistan, maar druk blijft

In Oezbekistan is de ruimte voor debat en kritische berichtgeving iets groter geworden, maar journalisten hebben nog steeds te maken met censuur en politiek gemotiveerde vervolging, constateert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).
Chris Shervey (CC BY 2.0)
Nieuws

HRW: Wereldbank negeert dwangarbeid in Oezbekistan

De Wereldbank investeert een half miljard dollar in landbouwprojecten die in verband worden gebracht met dwang- en kinderarbeid in Oezbekistan. Dat zeggen Human Rights Watch en het Duits-Oezbeekse Forum voor Mensenrechten.
David Baxendale (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

1 miljard Europees geld voor Centraal-Azië: too little, too late?

De EU wil intensiever gaan samenwerken met Centraal-Aziatische landen op het vlak van ontwikkeling en veiligheid. Dat werd gezegd op een conferentie die het Slovaakse voorzitterschap van de raad van de EU samen met UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de VN, organiseerde.
kremlin.ru (CC0)
Nieuws

De man die dictator zal worden

Met zijn benoeming tot interim-president op donderdag, lijkt premier Shavkat Mirzyoyev goed op weg de nieuwe president van Oezbekistan te worden, in opvolging van de onlangs overleden dictator Karimov. 
kremlin.ru (CC0)
Nieuws

Welke richting slaat Oezbekistan in na de dood van Islam Karimov?

Het overlijden van President Karimov zorgt voor grote onzekerheid in het Centraal-Aziatische Oezbekistan. De koers die zijn opvolger gaat nemen zal grote gevolgen hebben, zowel binnen de regio als op mondiaal gebied. Waarom kijken landen als China en Rusland met zo veel interesse naar dit vaak vergeten land?
© Ebe Daems
Nieuws

Oezbekistan: groeiende economie, zwakke mensenrechten

Oezbekistan wil toonaangevend zijn in Centraal-Azië. Deze sterk groeiende Centraal-Aziatische economie wordt al vijfentwintig met stalen hand geleid door president Islam Karimov. Mensenrechten zijn er bijna niet van tel en de radicale islamisten zijn uitgeweken naar Afghanistan.
Peretz Partensky (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Lage roebel treft ook Oezbeekse migranten

Met de roebel in vrije val en de Russische economie in een recessie zien miljoenen Centraal-Aziatische werkmigranten hun loon verschrompelen. Daarbij komt dat Rusland vanaf 2015 strengere voorwaarden koppelt aan een werkvergunning.
CC Peretz Partensky
Nieuws

Oezbeken staan in de rij om Russisch staatsburger te worden

Nieuwe Russische wetgeving maakt het voor Oezbeken die Russisch spreken mogelijk Russisch staatsburger te worden. Te zien aan de lange rij voor de Russische ambassade in Tasjkent, overwegen veel van hen nu te emigreren naar Rusland.
CC BY-NC 2.0 kvitlauk
Nieuws

Stervend Aralmeer trekt steeds meer toeristen

Het Aralmeer, een van de beruchtste door de mens veroorzaakte ecologische rampen, is steeds meer in trek bij toeristen, zeggen plaatselijke touroperators. Ze willen zien wat nog over is van het krimpende meer, dat vergiftigd werd met pesticiden en ander chemisch afval.
CC Shrieking Tree
Nieuws

Centraal-Azië foltert onder het mom van terrorismebestrijding

Rusland, Oekraïne en de vijf Centraal-Aziatische republieken (Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgizië, Turkmenistan en Oezbekistan) gebruiken een samenwerkingsverband voor terrorismebestrijding om gezochte vluchtelingen te ontvoeren, illegaal aan elkaar uit te leveren en te folteren. Ondanks bekendheid van het probleem bij de VN en het Europees Hof ...
Nieuws

Oezbekistan klampt zich vast aan vreemd geld

Oezbekistan legt zijn bankiers en importeurs nieuwe regels op om harde valuta in eigen land te houden. Daardoor zullen de prijzen van grondstoffen stijgen en zal de schaduweconomie nog uitbreiding nemen, vrezen waarnemers.

Pagina's