© Floris Cup & Arnaud De Decker
Reportage

De groentetuin van Europa, geen paradijs voor arbeidsmigranten

De kans bestaat dat de groenten en het fruit in onze supermarkten geplukt en verpakt zijn door een arbeidsmigrant in het zuiden van Spanje. Tienduizenden mensen werken daar, vaak onderbetaald en zonder verblijfsvergunning, in bloedhete plastic kassen. ‘Goedkope groenten, ja. Maar tegen welke prijs?’
© Halewijn Timmerman
Wereldblog

Wie investeert mee in het businessplan van boer Ibrahima?

Na acht jaar geloven in sociaal investeren, ondernemerschap als motor van ontwikkeling en nog wat mooie principes op een hoop, kreeg sociaal ondernemer en wereldblogger Halewijn Timmerman een uitgekiend businessplan voorgeschoteld.
Pixabay
Nieuws

Meerderheid jongeren voelt druk van klassiek man/vrouw-beeld

Uit onderzoek van de ngo Plan International blijkt dat 60 procent van de Belgische jongeren druk ervaart om te voldoen aan het stereotiepe beeld van dé man of dé vrouw. De helft van de jongeren vindt toxische mannelijkheid, onder meer in de sport, een probleem. 
© IISD/ENB | Kiara Worth
Nieuws

Ontmoet 9 cruciale spelers die de agenda zullen vormgeven op COP27

Van de Pakistaanse minister van Klimaat Sherry Rehman tot de Egyptische cijferaar Mahmoud Mohieldin, dit zijn de belangrijkste spelers op de VN-klimaatconferentie COP27 die volgende week begint.
© Diablos
Reportage

Street art in Dakar: ‘Wij bestaan in functie van creativiteit, diversiteit en vrije meningsuiting’

Jihadisten uit het Sahelgebied willen nu ook in Senegal voet aan de grond krijgen. Maar de bruisende kunstscene van Dakar is een van de troeven die het land heeft om extremisme tegen te houden. Kunstenaars dragen er hun steentje bij om mee een klimaat van tolerantie te creëren.
© Reuters / Joe Penney
Reportage

‘Onze versie van de islam beschermt ons tegen gewelddadige ontsporingen’

MO*journalist Kris Berwouts reisde door Senegal om een dwarsdoorsnede te maken van een land met een unieke religieuze geschiedenis. Aan de ene kant zag hij een gematigde islam, aan de andere kant de dreiging van ultraconservatieve bewegingen. ‘We houden vast aan onze versie van de islam.’
© Halewijn Timmerman
Wereldblog

Op reis met varkens in West-Afrika

Sinds enkele jaren is wereldblogger Halewijn Timmerman aan de slag als varkensboer en transporteur in Senegal. Wat betekent het om varkensboer te zijn in een moslimland? 'Ik probeerde ooit uit te leggen dat onverdoofd slachten in België een bekommernis is.' 
© Kris Berwouts
Reportage

Houdt Senegal stand tegen jihadistisch geweld?

Armoede maakt jongeren kwetsbaar voor jihadisme. En dus moet ook de jonge, goed draaiende democratie Senegal op zijn hoede zijn voor dat sluipende gevaar. MO*journalist Kris Berwouts praatte in Senegal met ongeruste experts.
© Halewijn Timmerman
Wereldblog

Senegal schrijft geschiedenis

Voor het eerst sinds Senegal in 1960 onafhankelijkheid verwierf, verloor de regeringspartij haar absolute meerderheid in de verkiezingen van 31 juli. Een ongezien scenario in de Senegalese democratische geschiedenis, noemt Wereldblogger Halewijn Timmerman het.
© Reuters
Wereldblog

De Senegalese democratie staat voor een vuurdoop

Met een paar vreedzame machtswissels en geen staatsgreep op de teller werpt Senegal zich op als moreel kompas op het Afrikaanse continent. Maar niets is definitief verworven, schrijft wereldblogger Halewijn Timmerman.
Miki Jourdan / Flickr  (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Strenge abortuswetten eisen jaarlijks bijna 70.000 levens

Jaarlijks overlijden zo’n 68.000 zwangeren door een abortus die niet vakkundig wordt uitgevoerd. Soepelere abortuswetten zouden dat aantal drastisch kunnen verminderen. ‘Een verbod voorkomt abortussen niet, het maakt ze juist veel gevaarlijker’.
Gwendolyn Stansbury/ IFPRI / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Afrikaanse vissers hebben een reddingsboei nodig of ze gaan kopje-onder’

Kleinschalige vissers in West- en Centraal-Afrika zagen hun inkomsten kelderen door de coronapandemie, terwijl ze voorheen al met grote uitdagingen geconfronteerd werden. De vissers hebben nood aan meer steun en een beter beleid, stellen ontwikkelingsexperts Richard Nyiawung en Philip Loring.

Pagina's