makunin / Pixabay
Nieuws

Meerderheid lidstaten steunt CO2-neutraal Europa in 2050

Duitsland, Griekenland en Slovenië voegen zich bij een groeiende groep EU-landen die ijveren voor een CO2-neutraal Europa in 2050. Daardoor groeit de kans op een formeel akkoord tijdens de EU-top eind deze week.
Pixabay
Nieuws

Rijk land biedt niet per se het beste onderwijs

In een rijk land wonen biedt geen garantie op kwaliteitsonderwijs voor elk kind. Kinderen in minder rijke landen doen het vaak beter op school, ondanks het feit dat het onderwijsbudget daar lager is, zegt het VN-kinderfonds Unicef.
CC stalkERR
Nieuws

Adriatische landen sluiten milieuverdrag

Acht landen in Zuidoost-Europa hebben deze week een belangrijk verdrag ondertekend waarin ze de bescherming van het milieu centraal stellen in hun ontwikkeling. Ze richten ook een netwerk van vijftien beschermde gebieden op.
Nieuws

Balkanlanden zien Serviërs opeens graag komen

De rol van Servië in de Balkanoorlogen van de jaren 90 is nog niet vergeten, maar opeens lijken Kroatië en Slovenië de haat opzij te willen zetten die er nog altijd leeft tegenover de Serviërs. De twee landen voeren in Belgrado en andere Servische steden een affichecampagne om toeristen naar hun badplaatsen aan de Adriatische kust te lokken. Alle b ...
Nieuws

EU-lidmaatschap Balkanlanden lijkt steeds verder weg

Lidmaatschap van de Europese Unie is een van de belangrijkste doelen van de landen van het voormalige Joegoslavië. Recente ontwikkelingen zorgen er echter voor dat het doel verder weg is dan voorheen.
Nieuws

EU wil maatschappelijk middenveld gebruiken om buren te beïnvloeden

De Europese Unie wil in haar buurlanden in het zuiden en oosten samenwerken met het maatschappelijk middenveld om hervormingen te versnellen. Ook de organisaties zelf zien heil in de win-win situatie, maar willen niet enkel als handig middel gezien worden.
Nieuws

Uitzetting Roma verhit gemoederen in Slovenië

De uitzetting van 35 Sloveense Roma-zigeuners uit een dorp waar ze al decennialang woonden, verhit de gemoederen in het land. Slovenie is sinds kort volwaardig lid van de Europese Unie, maar voor de mensenrechtensituatie betekende dat geen verbetering, zeggen critici.
Nieuws

Belgrado is 'Sin City' voor Kroatische en Sloveense jongeren

Belgrado is weer een doelwit, maar dit keer voor Kroatische jongeren die graag een weekendje fuiven in de Servische hoofdstad. Ook Sloveense jongeren hebben Belgrado weer ontdekt. Tussen jongeren uit de drie Balkanlanden worden de banden weer aangehaald, tussen ouderen minder. Mijn ouders zouden over hun toeren gaan als ze wisten dat ik wel eens ee ...