Euritha Tjan A Way
Analyse

Oudste bewoners van Suriname geven strijd voor grondrechten en erkenning niet op

‘In Suriname worden dieren beschermd, maar inheemse gemeenschappen niet.’ Suriname moet zijn oudste bewoners en hun grondrechten wettelijk erkennen, zo tikte het Inter-Amerikaans Mensenrechtenhof het land vijf jaar geleden al voor de derde keer op de vingers. Is er vandaag beterschap in zicht?
© Zoë Deceuninck
Analyse

Caraïbische landen worden ‘vergeten’ bij verdeling vaccins

De Caraïbische landen nemen het heft in eigen handen en sluiten deals met landen die maar al te graag hun vaccins willen delen. ‘Ook de rijke landen zullen inzien dat wat er nu gebeurt eigenlijk niet kan.’
© Zoë Deceuninck
Analyse

Nederlands plantagebedrijf en Belgische managers laten Suriname met schulden en bananen achter

In november nam de Surinaamse overheid noodgedwongen het roer over van ‘s lands grootste bananenbedrijf. Zes jaar lang was dat onderdeel van een Nederlandse groep in handen van de Belgische ondernemer Hein Deprez. Die laat Suriname nu achter met een financiële kater.
UN Photo/Sophia Paris / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Cubaanse artsen wereldwijd gegeerd in strijd tegen COVID-19

Cubaanse artsen hebben de afgelopen decennia heel wat ervaring opgedaan met rampen en infectieziekten. Daardoor staan ze nu heel wat landen bij in hun strijd tegen COVID-19, en dat is een belangrijke bron van deviezen voor Cuba.
UN Women (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Suriname schakelt versnelling hoger richting gendergelijkheid

In geen enkel Amerikaans land is de kloof tussen man en vrouw zo groot als in Suriname. Vooral op politiek vlak heeft de vrouw geen vinger in de pap te brokken. Dat blijkt uit het Global Gender Gap rapport van World Economic Forum (WEF), dat jaarlijks een balans opmaakt van wereldwijde genderongelijkheid. Toch lijkt Suriname hard te werken aan het ...
Roos Trommelen
Analyse

Natuurpark wordt goudmijn

Goud! Op sommige plekken blijkt de Surinaamse bodem er rijk aan te zijn. Maar dat is geen onverdeelde zegen voor het land. Surinaamse politici, die vaak zelf directe belangen hebben in de goudmijnen, vinden de financiële kant van dit verhaal véél belangrijker dan het milieu, dat door de goudwinning in schrikbarend tempo wordt verwoest.