CC Nasa / IPS
Nieuws

Met gletsjers verdwijnt belangrijke buffer tegen droogte in Azië

Het smeltwater uit de gletsjers in het Aziatische hooggebergte levert water voor zo’n 221 miljoen mensen. Maar die watervoorraad is snel aan het krimpen, blijkt uit een Brits onderzoek. 
David Baxendale (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

1 miljard Europees geld voor Centraal-Azië: too little, too late?

De EU wil intensiever gaan samenwerken met Centraal-Aziatische landen op het vlak van ontwikkeling en veiligheid. Dat werd gezegd op een conferentie die het Slovaakse voorzitterschap van de raad van de EU samen met UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de VN, organiseerde.
© Elisabeth Callens
Nieuws

Tadzjikistan staat op ontploffen

Begin september werd de Islamitische Renaissance Partij van Tadzjikistan buiten de wet gesteld. De regering wou daarmee haar laatste officiële oppositie uitschakelen, maar de zet resulteerde in een weekend vol geweld, waarbij meer dan dertig doden vielen. Het vredesakkoord, dat eind jaren negentig een einde maakte aan de Tadzjiekse burgeroorlog, is ...
© World Bank
Nieuws

Tadzjikistan worstelt met vertrekkende jihadi's

Zo'n tweehonderd Tadzjieken vechten volgens de Tadzjikische overheid in de Syrische burgeroorlog. Het land introduceerde een amnestieregeling en verhoogde tegelijkertijd de straffen voor deelname aan de oorlog in Syrië.
CC Shrieking Tree
Nieuws

Centraal-Azië foltert onder het mom van terrorismebestrijding

Rusland, Oekraïne en de vijf Centraal-Aziatische republieken (Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgizië, Turkmenistan en Oezbekistan) gebruiken een samenwerkingsverband voor terrorismebestrijding om gezochte vluchtelingen te ontvoeren, illegaal aan elkaar uit te leveren en te folteren. Ondanks bekendheid van het probleem bij de VN en het Europees Hof ...
Nieuws

Tadzjikistan beperkt vrijheid studenten

Studenten in Tadzjikistan mogen niet meer deelnemen aan conferenties of bijeenkomsten die worden belegd door internationale niet-gouvernementele organisaties (ngo's). Een overheidswoordvoerder zegt dat het ministerie van Onderwijs "nauw wil samenwerken" met ngo's. 
CC Oleg1975
Nieuws

Politieke moeheid leidt tot geweld in Tadzjikistan

In Tadzjikistan flakkert het geweld tussen rebellen en regeringstroepen opnieuw op, met tientallen doden aan beide zijden tot gevolg. Dit is de gewelddadigste clash in twee jaar van interne onrust, nog steeds een nazinderen van de burgeroorlog die in 1997 eindigde.
flickr.com
Nieuws

Oezbekistan en Tadzjikistan op gespannen voet

De betrekkingen tussen buurlanden Oezbekistan en Tadzjikistan zijn onder het vriespunt gedaald nadat Oezbekistan de gastoevoer naar Tadzjikistan heeft geblokkeerd. De spanningen komen erg ongelegen voor de NAVO net nu die zwaar militair materieel uit Afghanistan wil verplaatsen naar Centraal-Azië.
Nieuws

Armoede doet jong trouwen in Tadzjikistan

De wijdverbreide armoede is de belangrijkste oorzaak voor tienerhuwelijken in Tadzjikistan, zo blijkt uit een nieuwe studie. Op het platteland worden jongens de kostwinner en zijn meisjes vaak het financiële blok aan het been dat zo snel mogelijk wordt uitgehuwelijkt.
Nieuws

Tadzjiekse president ligt onder vuur

Na een diplomatieke faux pas die voor een rel met Rusland heeft gezorgd, wankelt de positie van de Tadzjiekse president Imomali Rahmon. De media in het land lusten hem rauw.
Nieuws

Rivieren brengen Centraal-Azië niet meer bij elkaar

Landen in Centraal-Azië kiezen voor zichzelf bij het verdelen van de water- en energieopbrengsten. Ondanks geld van donoren, waaronder Nederland, om tot een win-winsituatie te komen, lukt het niet om het schaarse water gezamenlijk te beheren.
Nieuws

Nieuwe generatie guerrillastrijders bedreigt Tadzjikistan

Terwijl het oog van de wereld gericht is op de onrust in landen in het Midden-Oosten, zoals Bahrein, Syrië en Israël, constateert de International Crisis Group (ICG) ook een toenemende veiligheidsdreiging in Centraal-Azië.

Pagina's