Maarten Luyten
Interview

‘Alle vluchtelingen verdienen een veilige doortocht, maar de EU speelt met mensenlevens’

Ooit kwamen ze zelf als vluchteling naar België, nu helpen ze Oekraïense vluchtelingen. Hoe vergelijken deze hulpverleners hun eigen ervaringen met wat vandaag gebeurt? Voor MO* getuigen ze over verlies, veerkracht en de stap van vluchten naar helpen. Vandaag: Derya uit Turkije.
İnan Dağdelen (DISK)
Interview

‘Zolang er werknemers zijn, is er potentieel voor verandering in Turkije’

Lid zijn van een vakbond is bij ons een formaliteit, maar vraagt in Turkije steeds meer moed. De Turkse vakbondsvoorzitster Arzu Çerkezoğlu staat mee op de barricaden voor werknemers, al maken intimidatie, arrestaties en corruptie dat moeilijk. ‘De gevolgen van onze acties nemen we er gewoon bij.’
sarahchats (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Assad opnieuw salonfähig? Syrische dictator uitgenodigd op VN-klimaattop in Dubai

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben de Syrische president Bashar al-Assad officieel uitgenodigd op de klimaatconferentie eind dit jaar in Dubai. Dat laat het Syrische staatspersagentschap SANA weten en wordt bevestigd door de VAE-ambassade in Damascus.
Pexels / furkanvari (CC0)
Opinie

‘Kan een verdeelde Turkse oppositie Erdogan van de troon stoten?’

Op 14 mei gaan de Turkse kiezers naar de stembus. De inzet is niet min: wordt de twee decennia durende greep van president Recep Tayyip Erdogan gelost of verstevigd? Politiek wetenschapper Khalid Al Bostanji fileert de hoofdrolspelers en de mogelijke impact van de verkiezingen op Turkije en de regio
© Rojin Ferho
Reportage

‘Alsof we nog niet genoeg geleden hebben onder de aardbevingen’

Eind vorig jaar dreigde Turks president Recep Tayyip Erdogan met een nieuw grondoffensief in Noord-Syrië. Steken de verwoestende aardbevingen daar nu een stokje voor? De bewoners van de geteisterde regio bereiden zich alvast voor op het ergste, zo stelt journalist Rojin Ferho ter plaatse vast.
ILO Asia-Pacific (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Wereldbank: toenemende migratie is ‘unieke kans’

Een beter beheer van de migratiestromen kan zowel bron- als doellanden helpen, zegt de Wereldbank in een nieuw rapport. Door de vergrijzing van de bevolking kan er nog geconcurreerd worden om nieuwe werkkrachten.
Yücel Ünlü / Pixabay (CC0)
Nieuws

Aardbevingen treffen vijfde van Turkse voedselproductie

De verwoestende aardbevingen in het zuiden van Turkije hebben ook gevolgen voor de voedselproductie in het land. Een eerste beoordeling spreekt van ernstige schade aan de landbouw en visserij. Meer dan 20% van de Turkse landbouwproductie is beschadigd.  
© Kris Berwouts
Reportage

Studeren in een land dat niet bestaat: ‘We zijn welkom zolang we geld binnenbrengen’

Steeds meer Afrikaanse en Aziatische jongeren gaan studeren in de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (TRNC). Het land verklaarde zich in 1983 onafhankelijk maar wordt alleen door Turkije erkend. Met beurzen en faciliteiten voor internationale studenten wil de TRCN zich alsnog op de kaart te zetten.  
© Judit Neurink
Reportage

Heimwee naar de Iraakse moerassen: ‘Als de regen terugkomt, gaan wij terug’

Door klimaatverandering trekken steeds meer boeren weg uit de Iraakse moerassen. Ze verkopen hun vee of verhuizen met hun waterbuffels. De overheid in Bagdad weet zich geen raad met de klimaatmigratie, milieuactivisten worden bedreigd of gekidnapt. ‘De regering belooft actie en doet niets.’
Kristofferb / commons.wikimedia.org (CC BY-SA 4.0)
Analyse

Chinese steenkoolkoorts 'directe bedreiging' voor klimaatdoelen

China heeft vorig jaar versneld plannen doorgevoerd voor nieuwe steenkoolcentrales om de energiezekerheid te garanderen. Maar daardoor zal de impact van de Aziatische grootmacht op de wereldwijde uitstoot nog sneller toenemen, vrezen waarnemers.
© Susana Vera / Reuters
Analyse

Turkse bouwkundigen zwijgen niet langer: ‘De staat wil nu vooral zijn imago oppoetsen’

Na de verwoestende aardbeving in Turkije weigeren Turkse bouwkundigen en de beroepskamers nog langer te zwijgen. Architecte Mücella Yapici legde vanuit haar cel in de vrouwengevangenis in Bakirköy alles op tafel. MO* sprak erover met haar stadsgenoot, de stedenbouwkundige Akif Burak Atlar.
Bonnie Henderson / Pixabay
Nieuws

Academische vrijheid sterk achteruitgegaan voorbije 10 jaar

Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index, die een overzicht geeft van de academische vrijheid in 179 landen. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrij academisch onderzoek te doen opnieuw op het niveau van vier decennia geleden.

Pagina's