Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
De klimaatverandering zal de spanningen in de wereld de komende twintig jaar aanzienlijk doen toenemen. Dat blijkt uit een omvangrijk rapport van de inlichtingendiensten in de Verenigde Staten.
"Bigger than us" schetst een kleurrijk en hoopvol portret van activisten wereldwijd. MO* sprak met Flore Vasseur, die de documentaire regisseerde. 'Activisme is een manier van leven.'
Een Belarussische activist, een Iraanse mensenrechtenadvocaat in gevangenschap, een Amerikaanse burgerrechtenadvocaat en een Nicaraguaanse inheemse activist. Dat zijn de vier winnaars van de Zweedse toponderscheiding die ook wel “de alternatieve Nobelprijs” voor de mensenrechten wordt genoemd.
Studies tonen opnieuw de enorme gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet. De resultaten komen onder meer uit Nederland en Brazilië en zijn zopas gepresenteerd op Nutrition 2018, een congres van de Amerikaanse voedingssector. De Amerikanen zelf lopen nog erg achter wat betreft de liefde voor vegetarische alternatieven.
Als de klimaatverandering onder 1,5 graden Celsius kan worden gehouden, spaart dat de wereldeconomie tienduizenden miljarden uit. Dat is vele keren meer dan wat het kost om die doelstelling te halen, stelt een gezaghebbende studie van de Stanford Universiteit.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA waarschuwt dat tekort aan water een groot milieuprobleem wordt deze eeuw. Uit diepgaand onderzoek blijkt dat de reserves zienderogen slinken in negentien regio’s in de wereld, van China tot de Kaspische Zee.
Luchtvervuiling is niet alleen schadelijk voor de fysieke maar ook voor de mentale gezondheid, schrijft Gary Haq, hoogleraar aan de Universiteit van York. Steeds meer onderzoek wijst op een verband met crimineel gedrag.
Het wordt een heikel jaar voor het buitenlandbeleid van de Amerikaanse president. Als je het met een ladderspel vergelijkt, het spel met ladders en slangen, dan zal Obama in 2014 vooral over slangen moeten springen. Het aantal ladders waarlangs hij naar succes kan klimmen, is zeer beperkt.
Het bezoek van de eerste zwarte president van de VS, Barack Obama, aan de eerste vrouwelijke president van Brazilië, Dilma Rousseff, had de verwachting gecreëerd dat de relatie tussen beide landen er flink op vooruit zou gaan. Maar de aanval op Libië heeft de sfeer enigszins verzuurd.
Sociologe Kari Marie Norgaard onderzocht in een rapport voor de Wereldbank de irrationele reactie van de mensheid op het groeiend wetenschappelijk bewijs van de klimaatverandering. Ze concludeert dat veel mensen moedwillig in ontkenning leven.
Een jaar na zijn verkiezing raakt de Amerikaanse president Barack Obama steeds meer geïsoleerd in belangrijke buitenlandse regio’s. Zowel in de Arabische wereld als in Latijns-Amerika krabbelt hij terug, met ontgoochelde reacties als gevolg.