Westerse legers vertrekken zo onopvallend mogelijk uit Afghanistan. Volgens MO*medewerker Gie Goris moeten we er niet op rekenen dat de NAVO de juiste lessen zal trekken uit het debacle.
Met Joe Biden aan het roer investeert Amerika weer volop in zijn bevolking. Zo hoopt het land de concurrentie met China te kunnen aangaan. Maar de Aziatische grootmacht wordt met de dag machtiger en heeft een andere kijk op de dingen. Zijn we op weg naar een nieuwe Koude Oorlog?
Internationaal activisme botst in steeds meer landen op autoritair nationalisme. China lijkt de weg aan te geven, met de boodschap dat westerse waarden en modellen niet universeel maar parochiaal zijn.
De verkiezingen maakten de verdeeldheid in de VS zichtbaarder dan ooit. De spanningen tussen voor- en tegenstanders van Trump lopen op. Ze zijn het vandaag zelfs niet meer eens over eenvoudige feiten. Het is de culminatie van een lange evolutie volgens MO*journalist John Vandaele.
Wat er de eerste weken na de Amerikaanse presidentsverkiezingen te gebeuren staat, is onzeker. Maar los daarvan kunnen we volgens MO*redacteur John Vandaele de impact van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de wereld wel inschatten. De verschillen zijn dit keer echt beduidend.
Op de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt deze week een ideologische wending verdedigd volgens MO*journalist John Vandaele. De staat moet volgens het IMF de leiding nemen in het herstel tijdens en na de corona- en klimaatcrisissen, als regulator maar ook als investeerder.
De rijke landen hebben in deze coronatijd geen echt geldprobleem, toch niet op korte termijn. De beleggers willen wat graag in hun munt beleggen, en als de nood te hoog wordt, gaan de geldpersen aan het werk. De meeste ontwikkelingslanden daarentegen zitten meteen in ademnood. Zij kunnen niet genieten van de magie van het geld.
Iedereen wist al die tijd dat de oorlog in Afghanistan uitzichtloos was, ook al bleef men tegenover de publieke opinie herhalen dat de overwinning nakende was. Zo blijkt uit onderzoek van de Washington Post dat interviews met honderden hoofdrolspelers voerde.
Een week geleden leek de eerste horde op weg naar vrede in Afghanistan genomen: de VS en de Taliban waren tot een akkoord gekomen. Intussen is er niets over van de voorzichtige hoop dat er ook onderhandelingen met de Afghaanse regering zouden komen. De Afghanen houden de adem in en vrezen voor meer geweld.
‘De ergste hongersnood sinds honderd jaar’. ‘De grootste humanitaire crisis van de moderne tijd.’ De krachtige taal waarmee de vernietigende impact van de oorlog in Jemen wordt beschreven, kon niet realiseren wat de verontwaardiging over de brutale moord op één man wel kon. Hoe moet het verder met Jemen?
Enkele dagen Trump in Europa zorgden voor een ernstige politieke whiplash. Toch blijft de standaardreactie op de brutale en arrogante stijl van de VS-president minzaam en meewarig. Wanneer wordt die schijnbare superioriteit feitelijke onderwerping?
Gie Goris bracht een week in de Verenigde Staten door, zonder een vooraf vaststaand journalistieke opdracht. Met een president als Donald Trump is er echter nooit gebrek aan nieuws, integendeel. Deze week viel er een lange schaduw van mogelijk oorlogsgeweld over Washington.