Patrick Hendry / Unsplash
Analyse

Hét hete hangijzer van de klimaattop? Uitfasering van fossiele brandstoffen

Een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen is wat op het spel staat op de VN-klimaattop in Dubai. Zal dat lukken met een oliestaat die de klimaattop organiseert?
NOAA  / Unsplash
Analyse

De staat van het klimaat in aanloop naar COP28

Loopt u ook verloren in de wirwar van klimaatrapporten, energiecijfers en CO2-concentraties? Nu de klimaattop in Dubai is begonnen, lijsten we de belangrijkste cijfers en trends voor u op.
Israel Defense Forces (CC BY-NC 2.0 DEED)
Analyse

Amerikanen staken al 130 miljard dollar in veiligheid van Israël

De VS hebben sinds de oprichting van Israël meer dan 130 miljard dollar gespendeerd aan de veiligheid van het land. Dat budget werd nagenoeg volledig opgeslokt door wapenleveringen. De voorwaarden voor het inzetten van die wapens worden alvast in het huidige conflict met Gaza niet nagekomen.
© Ronen Zvulun / Reuters
Analyse

Wat betekent de escalatie van geweld voor de allianties in het Midden-Oosten?

Een aantal Arabische politieke leiders geven hun openlijke steun aan Hamas. Dat versterkt de vrees voor een groot regionaal conflict. Maar hoe sterk zijn de relaties met Hamas echt? En vanwaar die steun, aangezien een aantal Arabische landen recent verzoeningsakkoorden met Israël sloten?
Bill Wegener / Unsplash
Analyse

Oxfam: ‘IMF en Wereldbank dwingen arme landen op hongerdieet’

De gezamenlijke jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank is maandag gestart in het Marokkaanse Marrakech. Volgens een nieuw Oxfam-rapport moeten beide instellingen hun beleid dringend hervormen, want business as usual werkt wereldwijd ongelijkheid en armoede in de hand.
© Gheleyne Bastiaen
Analyse

Zit Syrië opnieuw mee aan tafel dankzij volgehouden desinformatie?

In 2011 begon het Syrische regime in te zetten op desinformatie. Met succes. Want de wereld ging twijfelen over de waarachtigheid van beelden over oorlogsmisdaden van het Syrische regime. In deze terugblik lees je hoe desinformatie ook een rol speelde in de normalisering van het Syrische regime.
Samy Mbaru / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Analyse

Tbc gedijt in een warmere wereld

Hoewel er geen oorzakelijk verband is vastgesteld tussen klimaatverandering en tuberculose (tbc), wijzen steeds meer studies erop dat het de verspreiding van de ziekte in de hand werkt. ‘We moeten ons voorbereiden op een potentiële pandemie van door de klimaatverandering veroorzaakte tbc.’
© Ofer Eavri
Analyse

Op toer in Israël: ‘Wielersport helpt om ons een positief imago te geven’

De annexatie van Palestijns en Syrisch grondgebied, de relaties met Arabische buurlanden: Israël wil maar al te graag dat de wereld die zaken als ‘normaal’ gaat beschouwen. En daarvoor gebruikt het het wielrennen, voor profs én voor wielertoeristen. ‘De Verenigde Naties? Fuck de Verenigde Naties.’
© Nychka Lishchynska
Analyse

Onderzoekers in Oekraïne: ‘Nieuwe aanpak van oorlogsmisdaden nodig’

Nu er plannen zijn om in Den Haag een centrum op te richten om oorlogsmisdaden in Oekraïne te vervolgen, gaan er ook steeds meer stemmen op die stellen dat de wereld fundamenteel anders moet reageren op dit soort misdrijven. 
© Tom Shelton - Handicap International
Analyse

Zijn bommen op burgers binnenkort verleden tijd?

83 landen ondertekenden recent een nieuw internationaal akkoord tegen het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Dat blijkt hoognodig: maar liefst 9 op de 10 slachtoffers van bombardementen in bewoond gebied blijken burgers te zijn. MO* legde de impact van de bommenoorlog onder de loep.
Jean-Marc Ferré / UN Geneva (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Drones: levensreddend of levensbedreigend?

Drones worden wereldwijd steeds vaker ingezet in humanitaire, levensreddende operaties. Maar mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties waarschuwen dat het gebruik van deze technologie in oorlogssituaties niet de juiste kant op gaat.
Sebastian Horndasch/ Flickr (CC BY 2.0)
Analyse

Egypte verbrandt vuilere stookolie om meer gas aan Europa te kunnen verkopen: ‘in alle opzichten schadelijk’

COP27-gastland Egypte gaat meer van de vervuilende zware stookolie mazout gebruiken in twintig elektriciteitscentrales om gas vrij te maken voor uitvoer naar Europa. Actievoerders stellen dat de gasstrategie van Egypte ‘kortzichtig’ is.

Pagina's