Ruben de Rijcke / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

Dieselgate blijft aanslepen: miljoenen diesels met verdachte uitstootcijfers

Maar liefst 77 procent van de dieselmodellen toont in officiële tests “verdachte” stikstofniveaus. Dat wijst volgens ICCT, de ngo die in 2015 het oorspronkelijke dieselschandaal aan het licht bracht, op “waarschijnlijk” gesjoemel.
Peťo Tkáč (Peter Tkac) / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

‘Dagelijks meer dan 617 illegale pushbacks aan Europese buitengrenzen’

In 2022 werden meer dan 225.533 zogeheten illegale pushbacks uitgevoerd aan de buitengrenzen van de Europese Unie. Dat stelt 11.11.11 op basis van eigen onderzoek.
© Oleksandr Ratushniak/ UNDP Ukraine/ Flickr (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Belgische VUB-prof gaat in Oekraïne oorlogspuin recycleren

Het puin dat zich in Oekraïne opstapelt door de oorlog is geen verloren grondstof. Experts materiaalkunde gaan het beton recycleren en daarmee nieuw, hoogwaardig beton fabriceren. Aan dat proces werkt ook een Belgische VUB-professor mee.
United Soybean Board / flickr.com (CC BY 2.0)
Nieuws

Grond voor Europese biobrandstoffen kan 120 miljoen mensen te eten geven

Om biobrandstoffen te produceren, gebruikt de Europese Unie een oppervlakte landbouwgrond ter grootte van Ierland. Met dat gebied zo jeu 120 miljoen mensen te eten kunnen geven, zeggen milieuorganisaties. 
David Mark / Pixabay
Nieuws

CO2-uitstoot van bosbranden breekt alle records

De uitstoot van CO2 door bosbranden is in 2021 drastisch gestegen. Dat wijst op een sneeuwbaleffect, waarbij bosbranden de klimaatverandering elkaar aanzwengelen.
Bonnie Henderson / Pixabay
Nieuws

Academische vrijheid sterk achteruitgegaan voorbije 10 jaar

Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index, die een overzicht geeft van de academische vrijheid in 179 landen. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrij academisch onderzoek te doen opnieuw op het niveau van vier decennia geleden.
© NoName_13/ Pixabay
Nieuws

Hoop voor het klimaat: CO2-uitstoot groeit minder dan gevreesd

De wereldwijde uitstoot van CO2 is vorig jaar verder gestegen, maar veel minder dan gevreesd. De groei van schone energie heeft een revival van steenkool helpen beperken, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap. 
Olaf Arndt / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

Twee derde van de Europese batterijproductie dreigt verloren te gaan

Bijna 70 % van de voor Europa geplande batterijproductie loopt vertraging op of heeft zelfs kans om te worden geannuleerd. Dat leert een nieuwe analyse van Transport & Environment. Onder meer Amerikaanse subsidies vormen een grote bedreiging.
Kervin Edward Lara / pexels.com
Nieuws

Europese windenergie groeit niet snel genoeg

Europa bouwde vorig jaar voor 19 gigawatt aan windmolenparken bij. Dat is meer dan het jaar ervoor, maar het gaat nog lang niet snel genoeg om de klimaatdoelen van 2030 te halen.  
© President of Ukraine/ Flickr
Nieuws

1 jaar oorlog: ‘Ongekende gezondheidscrisis in de maak’

Eén jaar na de start van de oorlog in Oekraïne wordt de bevolking bedreigd door een ongekende gezondheidscrisis. Dat zegt de organisatie Dokters van de Wereld. ‘Het Oekraïense zorgsysteem staat op imploderen.’
© European Union 2022 (CC BY 2.0)
Nieuws

1 jaar oorlog: financiële ontberingen voor 7 op de 10 Oekraïense vluchtelingen in de buurlanden

Uit een bevraging van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) blijkt dat 7 op de 10 Oekraïense vluchtelingen in Polen, Roemenië en Moldavië niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien en in armoede dreigen te vervallen.
​​​​Ivan Radic / flickr.com (CC BY 2.0)
Nieuws

Rekenkamer kritisch voor Europese klimaatsteun aan het Zuiden

Het Europese mechanisme om arme landen te helpen in de strijd tegen de klimaatverandering schoot tekort, stelt de Europese Rekenkamer. Die vond weinig bewijs dat de steun de landen echt weerbaarder heeft gemaakt.  

Pagina's