Vervuiling was in 2019 wereldwijd verantwoordelijk voor negen miljoen overlijdens, blijkt uit nieuw onderzoek dat in The Lancet werd gepubliceerd. Dat cijfer is al sinds 2015 nagenoeg even hoog, maar chemische vervuiling wordt belangrijker.
In één generatie is de duur van droogteperiodes met 29 procent gestegen, stelt een alarmerend VN-rapport over de toenemende waterschaarste door de klimaatverandering en de bevolkingstoename. De tekst leest als een call-to-action maar voorziet ook in haalbare oplossingen.
Minstens drie van de zestien oliepercelen die Congo openstelt voor olieboringen overlappen met het grootste veengebied ter wereld. Daardoor ontstaat een dubbele dreiging voor het klimaat, zeggen wetenschappers en klimaatactivisten.
Meer dan 21 procent van alle reptielensoorten is met uitsterven bedreigd, dat blijkt uit het eerste grootschalige onderzoek naar de toestand van de koudbloedige gewervelde dieren. Krokodillen en schildpadden zijn er het ergst aan toe.
Om te kunnen garanderen dat iedereen op aarde genoeg te eten heeft, moeten de rijke landen driekwart mindervlees gaan eten , stelt Duits onderzoek. Het betekent ook: vlees eten in kleine hoeveelheden kan best duurzaam zijn, zeggen de wetenschappers.
De klimaatverandering en intensieve landbouw zijn nu al verantwoordelijk voor een vermindering van 49 procent van het aantal insecten in sommige regio’s. Dat blijkt uit een grootschalige studie die in het wetenschappelijk tijdschrift Nature is verschenen.
De harde bezuinigingseisen die het Internationaal Monetair Fonds heeft gekoppeld aan COVID-leningen voor kwetsbare landen, dreigen de ongelijkheid in die landen te vergroten, zegt Oxfam. De ngo wil dat het IMF de eisen terugdraait.
Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
Bossen zijn nog belangrijker voor het klimaat dan we denken, blijkt uit grootschalig nieuw onderzoek. Ze nemen niet alleen CO2 op, maar koelen ook overal ter wereld het klimaat af.
Europa verwerkt elke dag 10.000 ton tarwe - het equivalent van 15 miljoen broden - in biobrandstoffen voor het autoverkeer. Dat staat in een nieuw rapport van de ngo Transport & Environment. Milieuorganisaties vinden dit ‘immoreel’ nu de voedselprijzen de pan uit swingen.
De Europese Toezichthouder voor bescherming van persoonsgegevens (EDPS) heeft een vernietigend advies uitgebracht over Pegasus. De instelling roept op tot een algemeen verbod van de Israëlische spionagesoftware in de Europese Unie.
Het wereldwijde toerisme kende in 2021 een beperkte groei: het aantal internationale toeristen ging van 400 naar 415 miljoen. Dat cijfer ligt 72% onder de records van 2019, vóór de coronapandemie. Dit blijkt uit een rapport van de VN-Wereldorganisatie voor Toerisme.