Unsplash / Kevin Bluer
Opinie

‘Straatverkopers verdienen gerechtigheid’

In de ogen van overheden zijn straatverkopers een plaag: ze vervuilen, belemmeren de mobiliteit in de stad en nemen kostbare ruimte in. Adjunct-hoogleraar Teresa Marchiori vindt dit kortzichtig. Straatverkoop is volgens haar een legitieme economische activiteit die meer ondersteuning verdient.  
Marcelo Leal / Unsplash
Opinie

‘Kinderen lijden in stilte onder het gebrek aan pijnmedicatie’

Iedereen heeft recht op de hoogst haalbare gezondheidsstandaard, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit betekent dat iedereen toegang moet hebben tot essentiële medicijnen en vaccins. Helaas wordt dit recht voor minstens twee miljard mensen geschonden, schrijven enkele gezondheidsexperts.
© Belgaimage / Eduardo Soteras / AFP
Analyse

‘Afrika wil geen kant kiezen in dit conflict. Meer dan ooit willen we vrede’

Afrikaanse landen die een groot deel van hun tarwe invoeren uit Europa, betaalden een hoge rekening voor de Russische inval in Oekraïne. Graan werd onbetaalbaar. De hele kwestie maakt pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar grote delen van Afrika zijn wanneer een oorlog losbarst op het Europese continent.  
© Michiel Pauwels
Wereldblog

Gemeenschapsdienst in Rwanda: ‘Umuganda is meer dan gezamenlijk infrastructuurwerken uitvoeren’

In Rwanda komen maandelijks duizenden mensen samen voor de ‘Umuganda’, de gemeenschapsdienst. Die heeft officieel tot doel om de sociale cohesie binnen gemeenschappen te versterken en breuklijnen te ontwarren. Maar er zijn ook kritische bedenkingen te maken, merkt wereldblogger Michiel Pauwels op.
Dave Photoz / unspalsh.com
Analyse

Is Europa’s antwoord op China’s Nieuwe Zijderoute meer dan ‘een druppel in de oceaan’?

De Global Gateway moet het Europese alternatief worden voor de Chinese Nieuwe Zijderoute. Door 300 miljard euro te investeren in infrastructuurprojecten over de hele wereld hoopt de Europese Unie haar geopolitieke positie te versterken. ‘We moeten onze beloften overtreffen.’
© Halewijn Timmerman
Wereldblog

Wie investeert mee in het businessplan van boer Ibrahima?

Na acht jaar geloven in sociaal investeren, ondernemerschap als motor van ontwikkeling en nog wat mooie principes op een hoop, kreeg sociaal ondernemer en wereldblogger Halewijn Timmerman een uitgekiend businessplan voorgeschoteld.
© Yves Herman / Reuters
Interview

‘Vroeg of laat moet het over herstelbetalingen gaan’

Zij is cd&v-politica en voorzitter van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Hij is mensenrechtenactivist en directeur van de ngo Africa Reconciled. Els Van Hoof en Pascal Mugaruka, twee ervaren rotten met een hart voor Congo. ‘Natuurlijk is Congo geëvolueerd, en onze relatie moet mee evolueren.’
Lynn Greyling / Publicdomainpictures (CC0)
Nieuws

Afrika rekent op voedselimport: ‘Massa landbouwgrond onbenut’

Afrika voert elk jaar voor 55 miljard dollar aan voedsel in, een bedrag dat naar schatting nog kan verdubbelen tegen 2030. Tegelijk blijft er veel landbouwgrond onderbenut. Daar zit nog ontwikkelingspotentieel waarop gefocust moet worden met technologie, stelt ontwikkelingsexpert Hafez Ghanem.
EU/ECHO/Anouk Delafortrie/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Klimaat en conflict houden miljoenen Ethiopische kinderen weg van school

Ethiopië maakt momenteel de ergste droogte mee in veertig jaar tijd, en grote delen van het land worden geteisterd door geweld. Kinderen zijn het grootste slachtoffer. Zij kunnen niet naar school en zien zo hun toekomst in rook opgaan.
© Femke van Zeijl
Reportage

Lassavirus: al vijftig jaar dodelijk, maar nog steeds geen vaccin

In Ondo, Zuidwest-Nigeria, vallen veel meer doden door lassakoorts dan door corona. Ook het Westen is niet onkwetsbaar voor dit virus, waarschuwen microbiologen. ‘De volgende lassa-uitbraak is een kwestie van tijd.’
© Bart Lasuy
Reportage

Hoe een Belgische herbebosser in Congo als grote werkgever op handen wordt gedragen

MO* bezocht in Congo de ngo Faja Lobi, die tien jaar geleden werd opgestart door een Gentenaar. Met vele kleine giften plantte de organisatie 3000 hectare bos aan in de savannes van Kwilu én werd ze de grootste werkgever van de streek. 'Waarom komt Jurguén niet in ons dorp bossen planten?'
© Bart Lasuy
Analyse

Geven we genoeg om de krachtigste long ter wereld te redden?

De wouden in het Congobekken halen vandaag meer CO2 uit de lucht dan het Amazonewoud. Dat lijkt goed nieuws, maar ook deze wouden zijn razendsnel aan het verdwijnen. Verschillende landen, waaronder ook België, investeren in duurzaam bosbeheer. Maar volstaat dat om deze vitale groene long te redden?

Pagina's