© Belgaimage / Eduardo Soteras / AFP
Analyse

‘Afrika wil geen kant kiezen in dit conflict. Meer dan ooit willen we vrede’

Afrikaanse landen die een groot deel van hun tarwe invoeren uit Europa, betaalden een hoge rekening voor de Russische inval in Oekraïne. Graan werd onbetaalbaar. De hele kwestie maakt pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar grote delen van Afrika zijn wanneer een oorlog losbarst op het Europese continent.  
Dave Photoz / unspalsh.com
Analyse

Is Europa’s antwoord op China’s Nieuwe Zijderoute meer dan ‘een druppel in de oceaan’?

De Global Gateway moet het Europese alternatief worden voor de Chinese Nieuwe Zijderoute. Door 300 miljard euro te investeren in infrastructuurprojecten over de hele wereld hoopt de Europese Unie haar geopolitieke positie te versterken. ‘We moeten onze beloften overtreffen.’
© Bart Lasuy
Analyse

Geven we genoeg om de krachtigste long ter wereld te redden?

De wouden in het Congobekken halen vandaag meer CO2 uit de lucht dan het Amazonewoud. Dat lijkt goed nieuws, maar ook deze wouden zijn razendsnel aan het verdwijnen. Verschillende landen, waaronder ook België, investeren in duurzaam bosbeheer. Maar volstaat dat om deze vitale groene long te redden?
Pexels / Consoler Creative257 (CC0)
Analyse

Samenlevingsopbouw in het armste land ter wereld: ‘We moeten ons lot in eigen handen nemen’

De organisatie OAP doet aan opbouwwerk in Burundi, het armste land ter wereld. Uitdagend? Zeker. Onmogelijk? Dat niet. ‘Zelfs in een context van extreme armoede kan je met de juiste aanpak duurzame verbetering realiseren.’
© Reuters / Tiksa Negeri
Analyse

De stille Afrikaanse race naar de ruimte

Naar de ruimte gaan wordt steeds minder duur, en dus nemen ook meer niet-traditionele landen deel aan de race naar de ruimte. In Afrika bijvoorbeeld, waar ruimtevaartagentschappen en -bedrijven het licht zien.
Unsplash / Alistair MacRobert (CC0)
Analyse

Waarom mensen met migratieroots jaarlijks miljarden naar hun thuisland sturen

Ruim 5 miljard euro. Zoveel geld stuurden mensen een met migratieachtergrond in 2020 vanuit België naar hun land van herkomst. “Remittances”, zo heten die transacties, en ze overstijgen ruimschoots het bedrag dat België investeert in ontwikkelingssamenwerking. Maar waarom doen mensen het?
© Reuters / Christophe Van Der Perre
Analyse

Wat blockchain kan betekenen voor het Afrikaanse continent

Er is best wat gezonde scepsis ten opzichte van mediagenieke cryptomunten zoals bitcoin. Maar het geloof in de achterliggende technologie, blockchain, groeit. Onderzoekers noemen het toepassingsveld daarvan enorm en veelbelovend. Ook, en niet in het minst, voor overheden op het Afrikaanse continent.
Christopher Michel (CC BY 2.0)
Analyse

Kan kwijtschelding van schulden de problemen van prille democratie Soedan verhelpen?

Frankrijk wil 5 miljard dollar aan Soedanese schulden kwijtschelden, zei president Emmanuel Macron onlangs. Dat moet Soedan een duw in de rug geven richting democratie, na de revolutie van 2019. Maar de Soedanezen zijn niet onder de indruk, want ook kwijtschelding van schulden heeft een prijs.
International Monetary Fund (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Afrikaans zorgpersoneel gaat liever in het buitenland werken, en al zeker sinds coronacrisis

Al jarenlang migreren Afrikaanse dokters en verplegers naar het Westen, ook al is er in hun thuisland vaak niet genoeg medisch personeel. Nu COVID-19 tekorten in de gezondheidszorg blootlegt, proberen veel westerse landen nog meer buitenlandse krachten aan te trekken.
CC USAF (CC BY 2.0)
Analyse

Een overheid die alleen met harde hand reageert, versterkt extremistische bewegingen

Jihadisten bezetten een havenstadje in Mozambique. Voor de meeste media was het een donderslag bij heldere hemel, voor MO*lezers niet. Maar waarom lijken Afrikaanse regeringen telkens onvoorbereid als een lang aangekondigde aanslag uiteindelijk plaatsvindt? Terrorisme-expert Peter Knoope vat samen wat er mis gaat.
 Wayne S. Grazio (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Wat de sprinkhanenplaag in Afrika met klimaatverandering te maken heeft

Na extreme droogte en plotselinge regen door het veranderde weer, vreten nu massa’s woestijnsprinkhanen de maisvelden van Oost-Afrika kaal. En dit is waarschijnlijk niet de laatste plaag voor Afrika. ‘De hevige regenval zorgt voor uitstekende broedcondities voor deze beesten.’
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Analyse

Dekoloniseren België en Congo 60 jaar na de onafhankelijkheid eindelijk hun relatie?

Het is toeval, maar de inspanningen om de samenwerking tussen Congo en België een nieuw elan te geven, vallen samen met de voorbereidingen om de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid te vieren. Staat dekolonisering eindelijk op de agenda? De nood is hoog, maar de redding nog niet nabij.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.