© Thomson Reuters Foundation / Nura Ali
Nieuws

Hoe India de grootste bevolking ter wereld bespioneert

De Indiase overheid houdt haar bevolking in de gaten met een doorgedreven digitalisering en de monitoring van online gedrag. Dat heeft schendingen van de privacy tot gevolg.
Kevin Snyman / Pixabay
Nieuws

Nieuw IPCC-rapport: ‘Er zijn oplossingen om de klimaatcrisis af te wenden, wereld moet enkel nog handelen’

Het VN-Klimaatpanel (IPCC) presenteert een nieuw syntheserapport. Daarin bundelt het actuele wetenschappelijke klimaatkennis en vat het de vorige klimaatrapporten samen. Het syntheserapport bevat ook een oproep aan wereldleiders om de wetenschap ter harte te nemen en zonder uitstel te handelen.
Kristofferb / commons.wikimedia.org (CC BY-SA 4.0)
Analyse

Chinese steenkoolkoorts 'directe bedreiging' voor klimaatdoelen

China heeft vorig jaar versneld plannen doorgevoerd voor nieuwe steenkoolcentrales om de energiezekerheid te garanderen. Maar daardoor zal de impact van de Aziatische grootmacht op de wereldwijde uitstoot nog sneller toenemen, vrezen waarnemers.
Dave Photoz / unspalsh.com
Analyse

Is Europa’s antwoord op China’s Nieuwe Zijderoute meer dan ‘een druppel in de oceaan’?

De Global Gateway moet het Europese alternatief worden voor de Chinese Nieuwe Zijderoute. Door 300 miljard euro te investeren in infrastructuurprojecten over de hele wereld hoopt de Europese Unie haar geopolitieke positie te versterken. ‘We moeten onze beloften overtreffen.’
© Simply Aviation/ Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Meeste bedrijven niet van plan zakenvluchten af te bouwen

Amper 15 procent van de bedrijven heeft geloofwaardige plannen om de uitstoot van hun zakenreizen te verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek van Travel Smart Campaign.
Alex / Pixabay
Nieuws

Nauwelijks nog plekken op aarde met gezonde lucht

Amper 6 landen ter wereld halen de luchtkwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In slechts 3 procent van de steden blijft de luchtvervuiling binnen de perken. Dat is de conclusie van het jaarlijkse World Air Report van het Zwitserse bedrijf IQAIr.
© Reuters / Maxim Shemetov
Analyse

Zolang de sancties duren, zal Kremlin samenwerken met criminelen

Een land dat oorlog wil voeren en internationale sancties opgelegd krijgt, moet het geld érgens blijven halen. Rusland heeft al decennialang banden met de georganiseerde misdaad. Samenwerken met criminelen blijkt essentieel om de Russische economie veilig te stellen.
© NASA / earthobservatory.nasa.gov
Nieuws

NASA-satellieten bevestigen: opwarming doet droogtes en overstromingen toenemen

Watergerelateerde rampen, zoals droogtes en overstromingen; zijn gelinkt aan de opwarming van de aarde. En ze zullen in de toekomst alleen maar intenser en frequenter worden. Dat bevestigt een grootschalige studie van ruimtevaartorganisatie NASA.
© Oleksandr Ratushniak/ UNDP Ukraine/ Flickr (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Belgische VUB-prof gaat in Oekraïne oorlogspuin recycleren

Het puin dat zich in Oekraïne opstapelt door de oorlog is geen verloren grondstof. Experts materiaalkunde gaan het beton recycleren en daarmee nieuw, hoogwaardig beton fabriceren. Aan dat proces werkt ook een Belgische VUB-professor mee.
© Mark Shepard
Wereldblog

Laat ons niet ‘aan landbouw doen’ maar wel ‘een ecosysteem beheren’

MO*blogger Lieven Bauwens zag in de Amerikaanse staat Wisconsin iets wat een grote impact op hem had. Een landbouwer/ecoloog baat er een boerderij uit zonder dat daarvoor een bos tegen de vlakte moet of zonder dat het ecosysteem verstoord wordt.
© Dominic Chavez/World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Afrika wil nieuwe fabriek van de wereld worden, maar vrouwen dreigen de dupe te worden’

Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor waarschuwt dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen.
© Reuters / Aly Song
Analyse

Xi Jinping is machtig maar is geen nieuwe Mao

Zoals verwacht werd de Chinese president Xi Jinping vorige vrijdag herkozen voor een derde ambtstermijn. Eerder klopte hij zichzelf op de borst voor zijn autoritaire coronabeleid, maar ongeziene protesten dwongen hem tot een drastische bijsturing. De voorbije maanden voerde hij ook op andere terreinen verschillende koerswijzigingen door.

Pagina's