Olaf Arndt / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

Twee derde van de Europese batterijproductie dreigt verloren te gaan

Bijna 70 % van de voor Europa geplande batterijproductie loopt vertraging op of heeft zelfs kans om te worden geannuleerd. Dat leert een nieuwe analyse van Transport & Environment. Onder meer Amerikaanse subsidies vormen een grote bedreiging.
U.S. Pacific Fleet / Lance Cpl. Grace Gerlach (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Oekraïne: van kleine importeur naar een van de grootste ontvangers van Amerikaanse wapens

De Russische invasie die in februari van dit jaar is gestart, heeft als gevolg dat Oekraïne nu een van de belangrijkste ontvangers is van Amerikaanse wapens. Die wapens zijn echter niet altijd de meest doeltreffende die op de markt verkrijgbaar zijn, en dat heeft z’n redenen, zeggen experts.  
S. Kilungu / CCAFS / (CC BY-NC 4.0)
Nieuws

VS vervoegen Vlaanderen in Afrikaans klimaatfonds

De Verenigde Staten gaan 5 miljoen dollar bijdragen aan het Afrikaans Klimaatveranderingsfonds (ACCF). Dat fonds, dat loopt tot 2027, moet Afrikaanse landen ondersteunen om de gevolgen van de klimaatcrisis aan te pakken. Het ACCF krijgt verder steun van Vlaanderen, Duitsland, Italië, Quebec en Canada. 
USDA / Lance Cheung / Flickr (CC0)
Nieuws

Uitstoot VS veroorzaakte al 1800 miljard dollar schade in andere landen

De CO2-uitstoot van grote vervuilers als de VS en China heeft de planeet zodanig opgewarmd dat economieën van andere landen honderden miljarden verliezen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek met behulp van supercomputers.
© Manuel Elias / UN
Analyse

Niet alle landen veroordelen Rusland, zeker niet die in het Zuiden

In het globale Zuiden is de toon over de Russische invasie van Oekraïne heel anders dan in het Westen. Experts zien een nieuwe beweging van landen die zich niet gebonden voelen aan de grote machtsblokken en onpartijdig blijven. 
Handout photo by Numi Organic Tea
Analyse

Klimaatlabels voor voeding in opmars, maar kunnen ze de consument overtuigen?

Steeds meer bedrijven beginnen hun producten te labelen om de klimaatimpact ervan te laten zien. Maar hebben consumenten - en vooral het klimaat - daar een boodschap aan?
Elsa Olofsson (CC BY 2.0)
Opinie

‘Wereldwijd drugsbeleid moet focussen op gezondheid’

Sinds de jaren '70 heeft de “war on drugs” de VS al zeker een miljard dollar gekost. Als gevolg daarvan kampen Latijns-Amerikaanse landen met instabiliteit en onveiligheid. Tijd voor een nieuwe blik op drugsbeleid, zegt Sergio Fernandez-Artamendi, hoogleraar Psychologie en Verslaving.
seagul / Pixabay
Nieuws

Ook in crisistijden blijft hernieuwbare energie stevig groeien

Ondanks de globale onzekerheden, zette hernieuwbare energie zijn groei in 2021 gestaag voort. Een ongeziene 81 procent van alle nieuw gebouwde capaciteit was groen, blijkt uit nieuwe data van het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA).
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
Pixabay
Nieuws

Nieuwe generatie 60-plussers heeft veel grotere ecologische voetafdruk

De nieuwe generatie 60-plussers heeft een erg grote ecologische voetafdruk. In 2005 waren senioren nog verantwoordelijk voor 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Tien jaar later, in 2015, was dat al bijna 33 procent, zo blijkt uit onderzoek.
Pixabay
Nieuws

Wereldwijd toerisme nog niet hersteld van de pandemie

Het wereldwijde toerisme kende in 2021 een beperkte groei: het aantal internationale toeristen ging van 400 naar 415 miljoen. Dat cijfer ligt 72% onder de records van 2019, vóór de coronapandemie. Dit blijkt uit een rapport van de VN-Wereldorganisatie voor Toerisme.

Pagina's