World Bank / Grant Ellis (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Topman Wereldbank treedt af

Wereldbank-voorzitter David Malpass stopt in juni, bijna een jaar voor het einde van zijn officiële termijn. Zijn persoonlijke opvattingen over de klimaatverandering leidden tot heel wat controverse. 
IMF Photo/Tamara Merino (CC BY-NC-ND 2.0)
Interview

‘Technologie bestrijdt de symptomen van de klimaatopwarming, niet de oorzaak daarvan’

Technologie alleen volstaat niet om de klimaatopwarming in bedwang te houden, maar we moeten alle denkbare middelen onderzoeken, meent Elizabeth Kolbert. De wetenschapsjournalist schreef met “Onder een witte hemel” een kritisch boek over de vele innovaties die een catastrofe proberen af te wenden.
Adam Cohn / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Niet alleen Rusland leeft onder sancties: Cuba doet dit al zestig jaar

De socialistische eilandstaat Cuba leeft al zestig jaar onder een streng embargo van de VS. Veel Cubanen vragen zich af of dat nog te verantwoorden is. ‘Zonder embargo zou de regering geen excuus meer hebben waarom het land niet functioneert.’
© Manuel Elias / UN
Analyse

Niet alle landen veroordelen Rusland, zeker niet die in het Zuiden

In het globale Zuiden is de toon over de Russische invasie van Oekraïne heel anders dan in het Westen. Experts zien een nieuwe beweging van landen die zich niet gebonden voelen aan de grote machtsblokken en onpartijdig blijven. 
Elsa Olofsson (CC BY 2.0)
Opinie

‘Wereldwijd drugsbeleid moet focussen op gezondheid’

Sinds de jaren '70 heeft de “war on drugs” de VS al zeker een miljard dollar gekost. Als gevolg daarvan kampen Latijns-Amerikaanse landen met instabiliteit en onveiligheid. Tijd voor een nieuwe blik op drugsbeleid, zegt Sergio Fernandez-Artamendi, hoogleraar Psychologie en Verslaving.
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
Pixabay
Nieuws

Nieuwe generatie 60-plussers heeft veel grotere ecologische voetafdruk

De nieuwe generatie 60-plussers heeft een erg grote ecologische voetafdruk. In 2005 waren senioren nog verantwoordelijk voor 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Tien jaar later, in 2015, was dat al bijna 33 procent, zo blijkt uit onderzoek.
EU/ECHO/Pierre Prakash / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Klimaathulp aan arme landen: Amerikaans Congres houdt vinger op de knip

Het Amerikaanse congres heeft voor dit jaar amper 1 miljard dollar aan internationale klimaatfinanciering goedgekeurd. Daardoor blijft de kloof groot met de 11,4 miljard per jaar tegen 2024 die president Joe Biden heeft beloofd.
©Virginia Sea Grant / Flickr (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Tot 95 procent minder bijvangst van haaien en roggen door visnetten met ledverlichting

Visnetten met ledverlichting verminderen de bijvangst van haaien en andere zeedieren met tot wel 95 procent, terwijl de opbrengst van de beoogde soorten behouden blijft. Dit blijkt uit nieuw onderzoek. 
Pixabay
Nieuws

Wereldwijd toerisme nog niet hersteld van de pandemie

Het wereldwijde toerisme kende in 2021 een beperkte groei: het aantal internationale toeristen ging van 400 naar 415 miljoen. Dat cijfer ligt 72% onder de records van 2019, vóór de coronapandemie. Dit blijkt uit een rapport van de VN-Wereldorganisatie voor Toerisme.
Alaska DOT&PF / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Smeltende permafrost bedreigt helft gebouwen en wegen in noordpoolgebied

Omdat de aarde opwarmt, dooit ook de permafrost – bevroren grond die normaal gezien nooit ontdooit. Dat zal voor tientallen miljarden schade toebrengen aan gebouwen en wegen in het noordpoolgebied, concludeert een internationaal onderzoek.

Pagina's