DocLawson / Pixabay
Nieuws

Klacht tegen cruisemaatschappijen vanwege ‘greenwashing’

Cruisemaatschappijen investeren steeds vaker in schepen op vloeibaar aardgas. Ze profileren die move als een ‘klimaatvriendelijke’ actie. Maar onderzoek toont aan dat dit niet de hele waarheid is, stelt de ngo Opportunity Green. Die dient klacht in wegens "greenwashing".
The International Institute for Environment and Development (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Europa schakelt een versnelling hoger in zijn grondstoffenpolitiek. Is dat goed nieuws?

Het Europees Parlement stemde op 14 september over wetgeving die de bevoorrading van kritieke grondstoffen, zoals nikkel of lithium, moet verzekeren. Deze aardmetalen zijn van belang voor de duurzame omslag van onze economie. De wetgeving oogt mooi op papier, maar is ze dat ook in de praktijk?
© Belgaimage / Eduardo Soteras / AFP
Analyse

‘Afrika wil geen kant kiezen in dit conflict. Meer dan ooit willen we vrede’

Afrikaanse landen die een groot deel van hun tarwe invoeren uit Europa, betaalden een hoge rekening voor de Russische inval in Oekraïne. Graan werd onbetaalbaar. De hele kwestie maakt pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar grote delen van Afrika zijn wanneer een oorlog losbarst op het Europese continent.  
Ivan Radic (CC BY 2.0)
Nieuws

Om klimaatdoelen Parijs nog te halen, moet uitstoot 7 keer sneller dalen dan huidige tempo

De wereld moet een flinke inhaalbeweging maken als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, blijkt uit cijfers van consultancybedrijf PwC. Vanaf nu moet de uitstoot elk jaar 17,2% dalen – of zeven keer sneller dan het huidige tempo.
Wallpaper Flare
Nieuws

Papieren voedselverpakkingen ‘valse oplossing’ voor plastic

Sommige spelers in de verpakkingsindustrie hebben intensief gelobbyd om papieren verpakkingen te promoten als een duurzaam alternatief voor plastic, terwijl dat in werkelijkheid een ‘valse oplossing’ is voor Europa’s afvalcrisis. Dat staat in een nieuw rapport van een coalitie van ngo’s.
Judy Gallagher (CC BY 2.0)
Nieuws

Waar wetenschappers al jaren voor vrezen: rode vuurmier zet voet aan grond in Italië

In Zuid-Italië zijn kolonies van de rode vuurmier ontdekt, een bijzonder schadelijke invasieve soort met een erg pijnlijke beet. Het is de eerste keer dat de mier in Europa voet aan de grond zet.
Dagur Brynjólfsson via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Dierenrechtenorganisaties boos omdat IJsland walvisjacht toch opnieuw laat doorgaan

De commerciële walvisvangst in IJsland zal worden hervat na een verbod van twee maanden. De regering heeft de walvisjacht in juni tijdelijk verboden vanwege zorgen over het dierenwelzijn, maar laat de praktijk nu toch weer doorgaan. Dat lokt veel kritiek uit van milieu- en dierenrechtenactivisten.
Pixabay
Nieuws

Onzekere jobs ondermijnen het democratisch vertrouwen

Werknemers met een tijdelijk of onzeker contract hechten minder geloof aan de werking van de democratie in hun land. Dat uit zich in ontevredenheid en minder sociale betrokkenheid, zeggen onderzoekers van advies- en expertisebureau Eurofound.
© Brecht Goris
Column

Herverdeling, er is geen ontkomen aan

Recent kregen we berichten te lezen alsof de Belgen de rijkste mensen ter wereld zouden zijn. Maar de realiteit is dat 13% tot 20% van de Belgen arm is. MO*columnist Geert Van Istendael pleit voor een nultolerantie tegen armoede.
Rawpixel (CC0)
Opinie

‘Beste Vincent, het zijn juist deze vrouwen die de samenleving draaiende houden’

Eva Smets, directrice van Oxfam België, verslikte zich bijna in haar koffie bij de vastberadenheid van minister Van Quickenborne (Open Vld) om huismoeders een deel van hun uitkering af te pakken. ‘Vrouwen moeten net ondersteund worden in hun keuze, die ook de maatschappij ten goede komt, en niet belachelijk gemaakt worden.’
© Sarah Van Looy
Reportage

Waarom deze Deense varkensboeren plots vleesvervangers gingen produceren

Kunnen vleesvervangers een oplossing zijn voor noodlijdende boeren, de klimaatverandering én problemen met de volksgezondheid? Denemarken trok 168 miljoen euro uit voor onderzoek naar vleesvervangers en premies voor boeren die plantaardige eiwitten produceren. ‘Een win-winsituatie voor iedereen.’
Alejo Reinoso (Unsplash)
Nieuws

Kledingmerken beloven je afdankertjes te recycleren, maar dumpen ze vaak in Afrika

Als je kleren gaat shoppen, stellen steeds meer kledingmerken voor om je oude spullen terug te nemen. Ze geven je er zelfs korting voor als je iets binnenbrengt. Maar die kleren komen vaak niet goed terecht, zegt de Nederlandse ngo Changing Markets Foundation.

Pagina's