© WSM
Wereldblog

‘Er is een vóór en een ná Rana Plaza’

Precies 10 jaar geleden stortte de Rana Plaza-kledingfabriek in Bangladesh in. De enorme ramp bracht aan het licht in welke onmenselijke omstandigheden kledingarbeiders werken. Is er intussen iets verbeterd? Documentairemaakster Lies Van der Auwera en ACV-persmedewerker Patrick Van Looveren gingen kijken.
Imal Hashemi, Afghanistan Reconstruction Trust Fund/AusAID/Flickr/CC BY 2.0
Nieuws

Onder de Taliban mogen mannen geen vrouwenkleren meer in elkaar naaien

Steeds meer Afghaanse mannelijke kleermakers vluchten weg uit de hoofdstad Kaboel. Zij kunnen hun beroep niet meer uitvoeren nu de taliban verboden heeft dat ze nog vrouwenkleren aan elkaar naaien.
© Mahmudul Maksud (@Mahmudul722)
Nieuws

Populaire kledingmarkt in Bangladesh afgebrand

In de hoofdstad van Bangladesh is een enorme brand uitgebroken in de populaire kledingmarkt Bangabazar. Zo'n vijfduizend marktkramen gingen in rook op. Minstens acht mensen raakten gewond.
Foto met dank aan: Kashf Foundation
Interview

‘Een inkomen is cruciaal om vrouwen meer zeg te geven’

‘De context is moeilijk, maar er is altijd hoop.’ Roshaneh Zafar probeert de levens van tienduizenden vrouwen in Pakistan te verbeteren door hun toegang te geven tot meer economische macht, met microkredieten nieuwe stijl. Voor haar ‘uitzonderlijke rol’ krijgt ze een eredoctoraat van de UAntwerpen.
© Thomson Reuters Foundation / Nura Ali
Nieuws

Hoe India de grootste bevolking ter wereld bespioneert

De Indiase overheid houdt haar bevolking in de gaten met een doorgedreven digitalisering en de monitoring van online gedrag. Dat heeft schendingen van de privacy tot gevolg.
© Reuters / Maxim Shemetov
Analyse

Zolang de sancties duren, zal Kremlin samenwerken met criminelen

Een land dat oorlog wil voeren en internationale sancties opgelegd krijgt, moet het geld érgens blijven halen. Rusland heeft al decennialang banden met de georganiseerde misdaad. Samenwerken met criminelen blijkt essentieel om de Russische economie veilig te stellen.
© Reuters / Aly Song
Analyse

Xi Jinping is machtig maar is geen nieuwe Mao

Zoals verwacht werd de Chinese president Xi Jinping vorige vrijdag herkozen voor een derde ambtstermijn. Eerder klopte hij zichzelf op de borst voor zijn autoritaire coronabeleid, maar ongeziene protesten dwongen hem tot een drastische bijsturing. De voorbije maanden voerde hij ook op andere terreinen verschillende koerswijzigingen door.
Coworker2016 / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Pandemie creëert jobkansen voor de Indiase jeugd

Covid-19 heeft in India ook positieve veranderingen teweeggebracht: coworking geraakte er tijdens de pandemie stevig ingeburgerd, en daar profiteren jongeren nu volop van.
Pixabay
Opinie

‘Dat de Chinese bevolking krimpt, is belangrijk nieuws’

De Chinese bevolking krimpt voor het eerst in decennia. Dat is niet alleen symbolisch belangrijk nieuws, schrijft Feng Wang, hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van California, Irvine. De trend kan belangrijke economische, sociale en politieke gevolgen hebben.
© Anuradha Nagaraj / Thomson Reuters Foundation
Nieuws

Ook WK hockey oogst kritiek: dure stadions slorpen ontwikkelingsgeld op

Het wereldkampioenschap hockey, dat afgelopen vrijdag in India begon, heeft de arme mijnregio Odisha al miljoenen gekost. Veel van de stadions en terreinen werden gebouwd met geld dat voorzien was voor de ontwikkeling van de achtergestelde regio.
UNDP (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

Armoede in Centraal-Azië daalt

De armoedebestrijding in Centraal-Azië maakte de afgelopen jaren sterke vorderingen. Covid bracht stilstand maar de regio krabbelde snel weer rechtop. Experts kijken echter wel met argusogen naar de impact van de economische vertraging en de stijgende voedselprijzen op de regio.
© Birat Anupam / IPS
Nieuws

Kardemom: dé troef van Nepalese boeren in een warmer klimaat

Nepalese boeren werden getipt door hun Indiase buren: kardemom doet het erg goed in de oostelijke grensregio, een gebied waar waterschaarste heerst. Ook de Verenigde Naties investeren in het gewas.

Pagina's