Reuters / Francois Lenoir
Commentaar

‘De afstand tussen verkiezingsretoriek en broodnodig beleid wordt groter en groter’

‘Waar economische migranten lange tijd kop van Jut waren, zijn ze door de arbeidskrapte – decennia na onze zoektocht naar “gastarbeiders” – opnieuw in trek’, stelt MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky vast. Die realiteit botst met het antimigratiediscours waar politici keer op keer naar teruggrijpen.
© Bart Lasuy
Commentaar

‘Er is meer dan één dollar per Congolees nodig om het Centraal-Afrikaanse woud in stand te houden’

Het Congolese woudbassin huisvest de krachtigste long ter wereld. MO*journalist John Vandaele onderzocht hoeveel middelen er worden vrijmaakt om het onmetelijke woud te beschermen. De hamvraag: kunnen de Congolezen hun welvaart opkrikken zonder dat ze hun kwetsbare bossen kappen? Enkele slotbeschouwingen.
Ordzonhyd Rudyard Tarco Palomino (CC BY-SA 4.0)
Commentaar

‘De woede van de Peruanen zit diep en loopt uit op gewelddadige manifestaties’

In Peru heerst momenteel grote politieke en sociale onrust. Bij gewelddadige protesten zijn al verschillende doden gevallen. Journaliste en Latijns-Amerikakenner Alma De Walsche deelt haar blik op wat er aan de hand is.
© NBA / Visit Abu Dhabi
Commentaar

‘Afhankelijkheid bezorgt geldschieters macht. Zijn we dat vergeten?’

Het Westen heeft veel te lang (en met open armen) Russisch geld ontvangen. Maar financiële afhankelijkheid bezorgt geldschieters macht, schrijft Jago Kosolosky in het voorwoord van het zomernummer van MO*. Zijn we dat vergeten?
UNICEF Ethiopië (CC BY-NC-ND 2.0)
Commentaar

‘Rekenen op solidariteit zonder die zelf te tonen is hypocriet en dom’

'We hebben wereldwijde solidariteit nodig om de klimaatcrisis te keren. Maar daarop rekenen zonder solidair te zijn tijdens een globale pandemie is niet alleen hypocriet maar ook dom.' Dat schrijft MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky.
MO* (CC BY 2.0)
Commentaar

‘De jongeren maakten van de EU terug een klimaatleider’

De klimaatbetogers vragen, afgelopen weekend in Brussel nog, een krachtig klimaatbeleid. En dat hebben ze zelf al mee in gang gezet: een nooit gezien Europees plan, “Fit for 55”, moet de uitstoot van broeikasgassen écht terugdringen.
Deutsche Bundesbank (CC BY-NC-ND 2.0)
Commentaar

‘Vlaamse regering laat na haar burgers de klimaatwaarheid te vertellen’

De vergroening van de zware industrie vergt immense investeringen die de burger niet onberoerd zullen laten. Dat de Vlaamse regering hier nauwelijks over communiceert is vragen om verzet, schrijft MO*redacteur John Vandaele. Zeg dat de industrie het gezegd heeft. 
Tom Claes
Commentaar

‘Zal het Chinese maatschappijmodel op een dag ook het Westen bekoren?’

Met Joe Biden aan het roer investeert Amerika weer volop in zijn bevolking. Zo hoopt het land de concurrentie met China te kunnen aangaan. Maar de Aziatische grootmacht wordt met de dag machtiger en heeft een andere kijk op de dingen. Zijn we op weg naar een nieuwe Koude Oorlog?
George Jurgens (CC BY-NC 2.0)
Commentaar

‘Vlaanderen heeft geen belang bij klimaatobstructie’

‘Keer op keer blijkt Vlaanderen in West-Europa een eiland van lage klimaatambities.’ Dat lijkt gebaseerd op de achterhaalde visie dat goed milieubeleid slechts een kostenpost is. Maar, zegt MO*redacteur John Vandaele, ‘een offensief klimaatbeleid is ook een verstandig economisch beleid’.
R Barraez D´Lucca / Flickr (CC BY 2.0)
Commentaar

Het is nu officieel: het neoliberalisme is dood

Op de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt deze week een ideologische wending verdedigd volgens MO*journalist John Vandaele. De staat moet volgens het IMF de leiding nemen in het herstel tijdens en na de corona- en klimaatcrisissen, als regulator maar ook als investeerder.
© Arne Gillis
Commentaar

De witte olifanten van Mozambique

De langste hangbrug op het Afrikaanse continent staat in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo. Sinds 2018 verbindt ze de hoofdstad met het ingedommelde vissersdorpje aan de overkant van de baai. Voor de Mozambikaanse regering was het een prestigeproject, volgens de bevolking een geldverslindend, megalomaan project. Het land heeft ervaring met zulke pr ...
CC Remeriz (CC BY-NC-NA 2.0)
Commentaar

Rijke landen kunnen toveren, arme landen niet

De rijke landen hebben in deze coronatijd geen echt geldprobleem, toch niet op korte termijn. De beleggers willen wat graag in hun munt beleggen, en als de nood te hoog wordt, gaan de geldpersen aan het werk. De meeste ontwikkelingslanden daarentegen zitten meteen in ademnood. Zij kunnen niet genieten van de magie van het geld. 

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.