European Union / Peter Biro (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Honger in opmars in de Arabische wereld

In de Arabische wereld was honger de voorbije jaren het ergst sinds 2000. Maar de aanhoudende crises in Gaza, Soedan, Syrië en Jemen dreigen de voedselcrisis in de regio helemaal te doen escaleren, waarschuwt de wereldvoedselorganisatie van de VN.
Josep Monter Martinez / Pixabay
Nieuws

In een warmere wereld zullen sprinkhanenplagen opduiken op nieuwe plaatsen

In een scenario waarbij de wereldwijde temperatuur blijft stijgen, zullen sprinkhanen vaker voorkomen in landen zoals Iran, Afghanistan en Turkmenistan. Wetenschappers waarschuwen dat deze vraatzuchtige insecten de voedselzekerheid in die gebieden in het gedrang kunnen brengen.
© Save the Children
Nieuws

Een jaar na de aardbeving in Turkije en Syrië: nog steeds nijpend gebrek aan onderdak en psychologische hulp

Vandaag is het een jaar geleden dat twee zware aardbevingen grote delen van Syrië en Turkije verwoestten. Hulpverleners stellen vast dat de problemen op vlak van huisvesting en psychologische hulp na een jaar nog lang niet van de baan zijn voor de getroffen bevolking.
Palestinia n News & Information Agency (Wafa) in contract with APAimages (CC BY-SA 3.0 DEED)
Nieuws

VN-rapport: Economie Gaza pas over 70 jaar weer op niveau

Mocht het conflict in Gaza onmiddellijk stoppen en de wederopbouw zou meteen starten, dan zou het bijna 70 jaar duren om de economie terug op het niveau van 2022 te brengen. Dat blijkt uit berekeningen van het VN-agentschap voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD).
Scott Kelleher/AusAID (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Honger in de wereld neemt toe, steun voor hongerbestrijding neemt af

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. ‘Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar’, zeggen experts.
Fatih Renkligil (CC BY-SA 4.0 DEED)
Nieuws

De rampenrekening van 2023: 228 miljard euro

De wereldwijde schade door natuurrampen liep vorig jaar op tot 250 miljard dollar (228 miljard euro), berekende herverzekeraar Munich Re. Dat ligt in lijn met de voorbije jaren.
National Ocean Service Image Gallery (CC BY-NC 2.0 DEED)
Nieuws

10 havens volstaan om scheepvaart te vergroenen

Als in slechts 10 belangrijke zeehavens productiecentra voor groene ammoniak worden opgericht, kan dat 60% van de wereldwijde scheepvaart koolstofvrij maken. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford becijferd.
Michael Loadenthal / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

Europese banken investeren volop in bedrijven in bezet Palestijns gebied

Europese banken investeren miljarden in bedrijven die actief zijn in de illegale Israëlische nederzettingen, blijkt uit onderzoek van onder meer 11.11.11 en FairFin. De oorlog in Gaza moet een wake-upcall zijn, zeggen de organisaties.
Reuters / Ibraheem Abu Mustafa
Nieuws

Massaal banenverlies door de oorlog ontwricht Palestijnse economie

Duizenden Palestijnen die in Israël werkten zijn sinds de start van de oorlog in Gaza hun baan verloren. Israëlische bedrijven willen dat de regering dat gat opvult met werknemers uit landen als India en Sri Lanka, maar dat kan op lange termijn de druppel zijn voor de al broze Palestijnse economie.
Oregon State University /CC BY-SA 2.0 DEED
Nieuws

Klimaattop opent met ‘historische beslissing’: akkoord over schadefonds

De VN-klimaattop in Dubai opent al meteen met een doorbraak: de goedkeuring van een langverwacht fonds voor verlies en schade. Milieu- en ontwikkelingsorganisaties juichen de ‘historische beslissing’ toe.
© Fareed Baram / NRC
Nieuws

Klimaatverandering in Irak ‘gaat sneller dan mensen zich kunnen aanpassen’

In Irak worstelt 60% van de boeren met watertekorten en verminderde oogsten door de extreme droogte. Veel Irakezen proberen na jaren van conflict de draad weer op te nemen, maar nu dreigt de klimaatverandering er voor een tweede keer voor te zorgen dat ze hun huis en land moeten verlaten.
IRENA (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Helft van de wereld is al over de piek van fossiele brandstoffen heen

De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen is in ten minste de helft van de wereldeconomieën voorbij z’n piek. De planeet staat dus ‘op de drempel van een nieuw tijdperk waarin fossiele brandstoffen steeds minder belang hebben voor de mondiale energiesector’.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.