Markus Spiske (Unsplash)
Opinie

‘Niemand zou een tweederangsburger mogen zijn’

Op de Internationale dag tegen Racisme roept een grote groep stemmen uit het maatschappelijke middenveld en de culturele wereld op tot verzet tegen extreemrechts. Zondag is er een betoging ‘United against racism‘ in Brussel.
Carrie Z / Pixabay
Opinie

‘Het patriarchaat beëindigen vereist geld op tafel’

De strijd voor vrouwenrechten in de voorbije vijftig jaar is een verhaal van vooruitgang, maar volgens VN-topman António Guterres zijn we nog lichtjaren verwijderd van volledige gelijkheid. Hoog tijd dus om massaal te investeren in vrouwen.
© Search for Common Ground
Opinie

‘Mensenrechten universeel? Niet voor socialemediabedrijven’

Sociale media zijn niet opgewassen tegen de grote hoeveelheid uitspraken die aanzetten tot geweld. In een jaar met 65 verkiezingen wereldwijd moeten de socialemediabedrijven dringend duidelijk maken hoe ze de mensenrechten waarborgen, vinden experts Christian Cirhigiri en Alena Kahle.
kruidhof / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘In 2024 moeten we vooral onze nek durven uitsteken’

Els Hertogen, directeur van 11.11.11, roept op om in 2024 radicaal te kiezen voor een krachtig middenveld. Voor beleidsmakers die niet langer met twee maten en gewichten werken en die mensenrechten volmondig verdedigen. ‘We moeten de geloofwaardigheid die we te grabbel gooiden, terugwinnen.’
© Plan International België
Opinie

‘Geen klimaatactie zonder meisjesrechten’

De politici, bedrijfsleiders en activisten op de klimaattop in Dubai zien één cruciaal aspect over het hoofd: meisjesrechten. Dat vindt Isabelle Verhaegen van Plan België. Want de negatieve impact van de klimaatverandering is het grootst voor meisjes en jonge vrouwen.
© Tim Dirven
Opinie

‘Actievoeren anno 2023: jongeren tonen de weg’

De coronapandemie zorgde voor een verschuiving in de manier waarop jongeren actievoeren. Online activisme is sindsdien het nieuwe normaal, maar luisteren onze beleidsmakers wel voldoende naar de stem van jongeren?, vraag Hannelore Hillesum van de ngo WSM zich af. 
© Andreina Correa Quiros
Opinie

‘Panamese mijnbouwprotesten laten donkere kant van energietransitie zien’

Terwijl we in het Noorden van de wereld overstappen op hernieuwbare energie, stijgt de vraag naar materialen die nodig zijn voor de groene technologie. Maar onze honger naar grondstoffen veroorzaakt enorme sociale en milieuproblemen in het Zuiden, schrijft Babs Verhoeve van Stop Ecocide Nederland.
Amir Appel (CC BY 2.0)
Opinie

‘Wordt het niet tijd dat artiesten en cultuurhuizen duidelijke standpunten durven innemen?’

Volgens theatermaker Alain Platel moeten artiesten en cultuurhuizen, ‘die zichzelf verkopen als de mensen bij wie en de plaatsen waar het échte maatschappelijke engagement zich afspeelt’, een standpunt durven in te nemen over wat in Gaza en de door Israël bezette gebieden gebeurt.
CDC / Unsplash
Opinie

‘Kleuters kennen hun rechten!’

Uit recent onderzoek blijkt dat educatie over kinderrechten het best op zeer jonge leeftijd begint. Kleuters zijn al in staat om hun rechten te begrijpen op voorwaarde dat die aan hen worden uitgelegd in een context die aangepast is aan hun leefomgeving, schrijft Christèle Devos van UNICEF België.
World Bank Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Opinie

‘Wat als we het internet nu eens gebruiken voor vrede?’

Het internet roept vandaag bij veel mensen negatieve associaties op: desinformatie, scheldtirades en polarisering. Christian Cirhigiri van de ngo Search for Common Ground denkt dat het anders kan. Digitale tools kunnen volgens hem juist gebruikt worden om vrede te bevorderen.
Patrick Marioné (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Eerst vrouwen en kinderen, dan de honden. Pas daarna de mannen’

Vorige week kondigde het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) aan dat alleenstaande mannen die internationale bescherming aanvragen in ons land van asielopvang zullen worden uitgesloten. Een aantal onderzoekers en betrokken burgers maken zich ernstige zorgen.
ResoluteSupportMedia (CC BY 2.0)
Opinie

‘Oorlog tegen vrouwen in Afghanistan moet erkend worden als genderapartheid’

De manier waarop Afghaanse vrouwen de meest fundamentele rechten worden ontzegd, kan alleen worden omschreven als genderapartheid, schrijft mensenrechtenexpert Vrinda Narain. 'Wanneer apartheidssystemen ontstaan, heeft de internationale gemeenschap gefaald.'

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.